Wednesday, October 10, 2007

Malaysia Ke Angkasa Lepas

Dari laman hairidaud.wordpress.com / hairidaud.com

Saya juga turut sama dengan berjuta-juta peminat Dr Sheikh Muszaphar mengucapkan TAHNIAH & SYABAS atas kejayaan beliau sebagai orang Malaysia pertama dan merupakan orang Islam ke-9 menawan awan angkasa. Dahulu tiada siapa yang berani bercita-cita untuk menjadi angkasawan tetapi roh semangat Dr Sheikh Muszaphar menjadi Angkasawan pertama Malaysia telah membakar 700 ribu kanak-kanak Malaysia untuk mengikut jejak langkah beliau termasuk adik saya sendiri (Peminat setia beliau).

” Untuk menjadi ANGKASAWAN bukan perkara yang aneh” - Dr Sheikh Muszaphar

Nama: Dr Sheikh Muszaphar Shukor AL MASRIE BIN Sheikh Mustapha
Tarikh Lahir :27 JULAI 1972
Pendidikan: Kasturba Medical College,Manipal,India. Kini berada di tahun akhir kursus sarjana dalam bidang Pembedahan Ortopedik di Hospital Universiti Kebangsaan Malaysia(HUKM)
Merupakan anak ke tiga daripada lima orang adik-beradik.
Pekerjaan:doktor,model,pemilik restoran rebung bersama chef ismail
Status : bujang…hmm.. cuba teliti betul2 ayat ini…”I am ready to give my full commitment, my heart and soul to be the first Malaysian in space,” said Sheikh Muszaphar, a hospital medical officer who added that his girlfriend is willing to wait for him to fulfill his dream.”It is a sacrifice that we both have to make, and I thank her for being so understanding.


Dr Sheikh Muszaphar Shukor, 34, mendapat pendidikan awal di Sekolah Kebangsaan St Paul, Seremban, sebelum melanjutkan di Maktab Rendah Sains Mara (MRSM), Muar hingga Tingkatan Lima.Beliau kemudian melanjutkan pelajaran di Kasturba Medical College (KMC), Manipal, India, dalam A-Level dan ijazah pertama MBBS dan membuat sarjana dalam bidang ortopedik di Hospital Universiti Kebangsaan Malaysia (HUKM).Dr Sheikh Muszaphar kini bertugas sebagai pegawai perubatan di HUKM sejak tahun lalu selepas berkhidmat di Hospital Seremban pada 1998, Hospital Kuala Lumpur (1999) dan Hospital Selayang (2000-2001).Sebelum menyertai proses pemilihan angkasawan ini, beliau sudah dikenali sebagai model bagi iklan komersial dan pernah menjadi penghias muka depan beberapa majalah tempatan.Selain itu, Dr Muszaphar rakan niaga chef selebriti, Chef Ismail yang mempunyai restoran yang dikenali sebagai Rebung di Bangsar Park. Aktif dalam sukan lasak seperti menyelam skuba, terjun bungee, berakit, paragliding (paralayang), beliau juga pernah berenang bersama jerung putih.Beliau aktif dalam kerja kebajikan dan pernah menjadi sukarelawan di Afghanistan dan Kemboja.


BAIKONUR (Kazakhstan) 10 Okt. - Malaysia membuka satu episod baru dalam lipatan sejarah negara apabila angkasawan negara, Dr Sheikh Muszaphar Shukor Sheikh Mustapha berlepas ke Stesen Angkasa Antarabangsa (ISS) menggunakan roket Soyuz TMA-11 buatan Rusia dari tapak pelancaran Baikonur Cosmodrome, Kazakhstan tepat pukul 7.21 malam ini (9.21 malam waktu Malaysia).
MOSCOW 13 Okt. – Angkasawan pertama negara, Dr. Sheikh Muszaphar Shukor yang kini berada di Stesen Angkasa Antarabangsa (ISS) telah memulakan sesi penyelidikan mikrob di angkasa.

Pengarah Program Angkasawan Negara, Kolonel Dr. Zulkeffeli Mat Jusoh berkata, penyelidikan itu dilakukan sebaik sahaja roket Soyuz yang membawa Sheikh Muszaphar serta dua krew lain selamat mendarat di ISS pada pukul 6.50 petang semalam (10.50 malam waktu Malaysia).

‘‘Ia dimulakan dengan penyelidikan mikrob di angkasa dan kemudiannya mengenai sel di angkasa.

‘‘Pada hari ini, penyelidikan berhubung mikrob dan sel masih berterusan dan beliau akan berehat seketika sebelum menyambung semula tugas yang dipertanggungjawabkan itu,’’ katanya ketika ditemui Mingguan Malaysia di sini hari ini.

Roket Soyuz TMA-11 kini berada pada jarak 350 kilometer dari Bumi. Ia bercantum selepas berada di orbit selama kira-kira 47 jam dan mengelilingi Bumi sebanyak 700 kali.

Rabu lalu, Malaysia mencatat sejarah apabila misi menghantar angkasawan pertama ke angkasa berjalan lancar dan selamat.

Sheikh Muszaphar akan berada di stesen itu selama sembilan hari sebelum pulang ke Bumi bersama angkasawan-angkasawan lain yang kini telah pun berada di ISS.

Di ISS, Sheikh Muszaphar akan menjalankan tiga eksperimen berkaitan sel barah, bakteria dan pengkristalan protein.m

Mengulas lanjut, Zulkeffeli berkata, pada hari seterusnya, Sheikh Muszaphar akan memfokus kepada penyelidikan-penyelidikan lain seperti makanan di angkasa dan pengkristalan protein.

‘‘Beliau kini dalam keadaan yang baik. Pasukan penyelidik termasuk Kapten Dr. Faiz Khaleed akan membantu beliau melakukan penyelidikan melalui sistem komunikasi di Pusat Kawalan Misi (MCC),’’ tambahnya.

– Mingguan

MOSCOW: 'Selamat Hari Raya kepada seluruh rakyat Malaysia', itulah ungkapan pertama angkasawan negara, Dr Sheikh Muszaphar Shukor Sheikh Mustapha, sebaik kapal angkasa Soyuz TMA-11 berlabuh di Stesen Angkasa Antarabangsa (ISS), awal pagi tadi.

Berikutan percantuman Soyuz dengan ISS itu, Dr Sheikh Muszaphar mencipta satu lagi sejarah untuk diri dan negara menjadi rakyat Malaysia pertama bertapak di stesen angkasa.

Pada sidang media selama 10 minit antara Pusat Kawalan Misi (MCC) di sini dengan ISS yang sedang berlegar di ruang angkasa Russia, angkasawan pertama negara yang kelihatan segar dan bersemangat, juga mengucapkan salam kepada yang keluarga terutama ibu, Datin Zuraida Sheikh Ahmad dan ayahnya, Datuk Sheikh Mustapha Sheikh Shukor serta abangnya, Sheikh Ahmad yang turut berada di MCC.


Turut hadir pada majlis bersejarah itu, iaitu kali pertama warga Malaysia mengucapkan salam dan doa kepada seluruh rakyat daripada angkasa lepas ialah Menteri Sains, Teknologi dan Inovasi, Datuk Seri Dr Jamaluddin Jarjis; Pengarah Program Angkasawan Negara, Kol Dr Zulkeffeli Mat Jusoh, penyelidik, saintis dan wartawan Malaysia.

Beliau juga meminta rakyat Malaysia untuk terus mendoakan supaya Allah memberi kekuatan kepadanya untuk melaksanakan misi negara dan penyelidikan yang dijalankan mencapai objektifnya.

Dr Zulkeffeli dalam taklimat media berkata, rentetan kepada peristiwa bersejarah itu bermula 90 minit sebelumnya, apabila Soyuz menghampiri ISS dan kedua-duanya dapat bercantum pada jam 6.52 petang waktu tempatan bersamaan dengan jam 10.52 malam tadi di Malaysia.
Muszaphar rakam cara solat di ISS

MOSCOW: Angkasawan pertama negara, Dr Sheikh Muszaphar Shukor Sheikh Mustapha malam tadi mula merakamkan cara beliau beribadat di Stesen Angkasa Antarabangsa (ISS) mengikut panduan pelaksanaan ibadat di angkasa lepas yang dikeluarkan Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim).

Pengarah Program Angkasawan Negara, Kol Dr Zulkeffeli Mat Jusoh, berkata dalam rakaman video itu, Sheikh Muszaphar menunjukkan cara beliau mengambil wuduk secara bertayamum dan kemudian bersolat dalam ISS.

"Proses ini bukan mudah, tetapi beliau tetap melakukannya untuk berkongsi dengan semua rakyat," katanya ketika ditemui di sini, semalam.

Jakim sebelum ini menerbitkan panduan mengerjakan ibadat dalam keadaan yang sukar di angkasa lepas.

ISS mengelilingi bumi 16 kali sehari yang mana ia berkehendakkan angkasawan mengerjakan 80 waktu solat sehari, tetapi sejajar dengan rukhsah (kemudahan) yang dibolehkan dalam Islam, angkasawan disaran menentukan waktu solat berdasarkan tempat berlepas iaitu Baikonur, Kazakhstan.

Mengikut panduan Jakim, antara cara yang boleh dilakukan untuk bersolat ialah mengikat tubuh pada bahagian tertentu kapal angkasa dan dalam keadaan statik itu angkasawan boleh bersolat.

Berikutan ketiadaan debu dalam ISS untuk bertayamum, angkasawan dibolehkan menepuk dinding, kerusi atau cermin dalam kapal angkasa, sementara untuk istinjak membersihkan hadas besar atau kecil dilakukan dengan menggunakan kertas tisu kering yang dibekalkan di ISS.

Selain beribadat, Dr Zulkeffeli berkata, angkasawan pertama negara juga perlu melaksanakan beberapa aktiviti sampingan lain yang juga penting. Ini termasuk, aktiviti simbolik sebagai tanda kenang-kenangan untuk diingati seluruh rakyat pada masa depan bahawa rakyat Malaysia sudah berada di ISS.

Katanya, antara yang perlu dilakukan Sheikh Muszaphar ialah mengambil video ikrar Rukun Negara yang dibacakannya di ISS. Skrol Rukun Negara itu kemudian akan dicap dengan tanda ISS, begitu juga dengan barangan simbolik lain seperti Jalur Gemilang, sampul surat dan lencana khas Program Angkasawan Negara.

"Semuanya akan dicap dengan mohor khas ISS. Semua barang kenangan berkenaan kemudian akan dipamerkan untuk tontonan umum di Planetarium Negara dan ia akan menjadi bukti bahawa kita (Malaysia) sudah ke sebuah stesen di angkasa lepas," katanya.

Jadual aktiviti angkasawan negara di ISS juga turut disibukkan lagi dengan perhubungan radio amatur dengan beberapa lokasi di Malaysia, termasuk dengan sekumpulan kakitangan dan pelajar di Planetarium Negara malam tadi.

Sheikh Muszaphar juga perlu melengkapkan beberapa soalan kaji selidik yang dibekalkan Agensi Angkasa Eropah (ESA) berhubung keadaan kesihatan beliau di ISS membabitkan komposisi tulang terutama bahagian belakang.

Sementara itu, gasing, sejenis alat permainan tradisional popular di Malaysia, semalam berputar ligat di ISS, secara simboliknya menggambarkan aspirasi rakyat yang tiada hentinya meneroka segenap kemungkinan untuk menjadi bangsa maju.

18-10-2007

Angkasawan kita selesai uji kaji

Dr Sheikh Muszaphar lakukan penyelidikan tanpa masalah, kesihatan dipantau MCC

pixKEADAAN kesihatan krew di Stesen Angkasa Antarabangsa (ISS), termasuk angkasawan pertama negara, Dr Sheikh Muszaphar Shukor Sheikh Mustapha sentiasa dipantau apabila mereka terdedah kepada pelbagai risiko sepanjang menjalankan misi di angkasa lepas.

Pengarah Program Angkasawan Negara, Kol Dr Zulkeffeli Mat Jusoh, berkata sepanjang di ISS angkasawan terdedah kepada radiasi dan mikrograviti yang akan memberi kesan terhadap sistem tubuh.

Katanya, angkasawan di ISS akan terdedah kepada radiasi yang bersamaan dengan membuat sinar-X sebanyak lima kali sehari di bumi.

"Selain boleh menyebabkan kanser, pendedahan kepada radiasi juga menyebabkan bilangan sperma subur seseorang juga merosot.

"Hasil pemantauan terhadap Dr Sheikh Muszaphar setakat ini, kita dapati keadaan kesihatan beliau adalah baik dan memuaskan sepanjang menjalani kehidupan sebagai angkasawan di ISS.

"Dia dapat tidur lapan jam sehari, dapat menyelesaikan urusan di tandas dengan selesa, tidak perlu mengambil ubat, walaupun beliau ada mengadu sakit belakang selepas tidur," katanya di sini, semalam.

Dr Zulkeffeli berkata, sistem perlindungan pasif dan aktif yang tersedia di ISS dapat menampung dan mengurangkan kesan radiasi yang dialami angkasawan.

Sistem perlindungan pasif yang tersedia di ISS terdiri daripada lapisan aluminium di bahagian luar ISS untuk membiaskan radiasi solar (matahari), baju angkasawan dan di bahagian dalaman, pembungkus makanan yang dibuat daripada bahan khas juga akan menyerap radiasi.

"Radiasi hanya memberi kesan kepada sel hidup, justeru tiada masalah untuk angkasawan memakan makanan di dalamnya," katanya sambil menambah bahagian yang paling terdedah dan kurang perlindungan kepada radiasi dalam ISS adalah kabin tidur angkasawan.

Mengenai sistem perlindungan aktif, beliau berkata, sistem komputer di pusat kawalan bumi di Pusat Kawalan Misi (MCC), Moscow akan sentiasa memantau kedudukan ISS dan menjangkakan bila akan berlaku letusan solar yang akan mengeluarkan paras radiasi lebih tinggi.

Carta yang dirumus di MCC akan dihantar ke ISS untuk mengubah sudut kedudukan bagi membolehkannya membias keluar sinar berbahaya, sekali gus melindunginya daripada pendedahan langsung kesan radiasi berpunca daripada aktiviti solar.

Dr Zulkeffeli berkata, persekitaran mikrograviti pula menyebabkan sistem cairan badan angkasawan cenderung untuk bertumpu kepada sesuatu bahagian saja.

"Justeru, angkasawan perlu sentiasa melaraskan kedudukan bagi membolehkan cairan badan seperti darah dan air dapat mengalir ke seluruh badan," katanya.

Katanya, pendedahan radiasi setiap krew ISS juga dipantau pusat kawalan di MCC, tetapi data berkenaan tidak diumumkan kerana ia dianggap sebagai rahsia peribadi setiap angkasawan.

Mengenai aktiviti angkasawan negara di ISS semalam, beliau berkata, angkasawan negara sudah menyelesaikan sebahagian besar uji kaji saintifik dan kini mengemas kini bahan dan modul untuk persediaan sebelum mendarat, mengambil video kehidupan di ISS termasuk mengerjakan solat dan meletakkan cap ISS pada semua barang simbolik dibawa.

"Menerusi perbualan kami dengan Dr Sheikh Muszaphar, beliau lebih senang bersolat secara duduk. Beliau tidak melakukannya secara berdiri kerana sukar melakukan beberapa rukun lain termasuk rukuk," katanya.
Permainan gasing di angkasa lepas adalah sebahagian daripada kajian fizik dikenali Platform Orbit Berputaran (TOP) yang dijalankan dengan kerjasama Kementerian Pelajaran bagi mendedahkannya kepada murid sekolah rendah terutama mengenai konsep kelajuan di angkasa bebas graviti.

Kajian mengenai gasing adalah sebahagian daripada pelbagai kegiatan uji kaji yang perlu dijalankan angkasawan pertama negara, Dr Sheikh Muszaphar sepanjang 10 hari di ISS.


19-10-2007
--------------------------------

Dr Sheikh Muszaphar buat persiapan pulang

KUALA LUMPUR: Angkasawan pertama negara, Dr Sheikh Muszaphar Shukor Sheikh Mustapha kini sibuk membuat persiapan untuk pulang ke bumi Ahad ini.

pixBeliau akan pulang bersama angkasawan Fyodor Yurchikhin dan Oleg Kotov menggunakan kapsul Soyuz TMA-10 yang digunakan oleh Yurchikhin dan Kotov ketika ekspedisi ke-15 ke Stesen Angkasa Antarabangsa(ISS) April lalu.

Pengarah Program Angkasawan Negara, Kolonel Dr Zulkeffeli Mat Jusoh, berkata kapsul yang membawa mereka bertiga itu dijangka mendarat di kawasan Arkylk di Kazakhstan, 1,500km dari Moscow, Russia.

Pada masa sama, Dr Sheikh Muszaphar perlu mengekalkan berat badan pada kadar 82 kilogram, seperti sebelum beliau berlepas ke ISS 10 Oktober lalu.

"Jika ketika berada di ISS berat badannya didapati meningkat melebihi 82 kilogram, dia (Dr Sheikh Muszaphar dikehendaki menurunkan berat itu dengan melakukan senaman di bilik disediakan khas di ISS. Ia bagi memastikan kapsul Soyuz dinaikinya bersama dua angkasawan
lain nanti seimbang," katanya ketika
dihubungi di Moscow.

Dr Zulkeffeli berkata, beliau akan berlepas ke Qostanay, Kazakhstan, tidak jauh dari tempat kapsul itu mendarat nanti untuk membawa angkasawan Malaysia itu ke Moscow.

"Saya perlu berada di sana untuk memeriksa kesihatan Dr Sheikh Muszaphar.
Dia akan dibawa ke pusat perubatan sementara sebelum beredar ke lapangan terbang terdekat untuk pergi ke pusat latihan angkasawan Star City, Moscow," katanya.

Soyuz TMA-10 yang membawa angkasawan Malaysia itu dijangka mendarat pada jam 2.37 petang waktu Moscow (6.37 petang waktu Malaysia). Tempoh untuk membawa angkasawan Malaysia itu ke Moscow mengambil masa lapan jam daripada waktu Soyuz TMA-10 mendarat.

Katanya, antara persiapan pulang yang dilakukan Dr Sheikh Muszaphar, termasuk memindahkan kerusi khasnya ke dalam kapsul Soyuz serta melakukan penyenaraian peralatan yang bakal dibawa nanti.

Angkasawan Malaysia itu dibenarkan membawa peralatan seberat tujuh kilogram saja termasuk hasil penyelidikan dan barang persendirian.

"Sepatutnya dia dibenarkan membawa lima kilogram saja, tetapi selepas berbincang dengan Agensi Angkasa Lepas Eropah (ESA), kita diberikan tambahan dua kilogram lagi," katanya.

Dr Sheikh Muszaphar turut menjalankan penyelidikan untuk ESA dalam bidang penyelidikan kesan mikro graviti terhadap bahagian belakang badan, persepsi pergerakan, daya ketahanan sebelum dan selepas penerbangan ke ISS serta kestabilan penglihatan dan badan.

Dua angkasawan yang berlepas bersama Dr Sheikh Muszaphar iaitu Komander Peggy Whitson dan Jurutera Penerbangan, Yuri Malenchenko akan menggantikan Yurchinkhin dan Kotov. - Bernama

19-10-2007
-----------------------------------------

Astronaut hopes more will take up space technology

By : Shamini Darshni

KUALA LUMPUR: The country's first man in space wants to see more Malaysians sharing a similar experience beyond the stars.

pixA beaming Dr Sheikh Muszaphar Shukor told Prime Minister Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi that he hoped that Malaysia would have the capability to one day build its own rocket.

"This is a new era for Malaysians. I also hope my experience will encourage more Malaysian students to take up space technology."

Dr Muszaphar was speaking with Abdullah via videoconferencing at Astro last night.

"I want to wish you Selamat Hari Raya and also on behalf of my wife and the people of Malaysia as I couldn't do it the other day due to transmission problems," said Abdullah.
The 15-minute videoconferencing saw Abdullah posing a number of questions to Dr Muszaphar with regard to his health, conditions on space and his experiments.

"Now that you are in the space station, do you feel that the training received in Russia was adequate or would you have wished for additional training?" asked Abdullah.

Dr Muszaphar said it was his seventh day in space and that the training in Russia was a big help in making his mission a success.

Abdullah wanted to know the progress of his experiments and Dr Muszaphar said the experiments he was conducting at the International Space Station were on schedule, and that scientists in Moscow would also be helping him.

Among the experiments is to grow liver cancer and leukaemia cells in microgravity. He will also perform two experiments on microbes and protein crystallisation in space, from which the results could be used to develop industrial applications.

To Abdullah's question on his working relationship with the other astronauts, Dr Muszaphar said that the Russian and American crew members were helpful.

"They believe Malaysians can become professional angkasawan," he said during the the 15-minute chat with Abdullah.

Dr Muszaphar also thanked Malaysians and read the Rukun Negara.

He also spun a Merdeka anniversary trinket bearing the Malaysian flag in mid air, much to Abdullah's amusement.

"Thank you-lah for bringing those things with you to remind you of being a Malaysian," Abdullah said, laughing.

Abdullah's wife, Datin Seri Jeanne Abdullah, was also present, and asked after the spaceman's diet and he said he was eating well and was healthy.


Sheikh Muszaphar menunjukkan bahan kajian ketika di dalam Sayuz TMA 11.
BH 19-10-2007

Great care when handling specimens

GREAT care will be taken to deliver the experiments to scientists when Dr Sheikh Muszaphar Shukor Sheikh Mustapha lands on Sunday.

Everything from the packaging of the experiment kits to their transportation would be handled carefully, said head of
the Malaysian scientific delegation Dr A. Rahman A. Jamal.

"When Dr Muszaphar lands, our engineers will be on hand to receive the items at
the landing site in Kazakhstan, where they will be transported to Moscow to be
given to our scientists."

This step was a crucial stage of the experiments, Rahman said yesterday.

"The specimens and kits will be marked as 'urgent cargo' because their safe delivery is essential to ensure they are
not disturbed.

"The crystals in the 'Protein crystallisation in space' experiment, for instance, are br ittle and sensitive to changes in temperature and sudden jolts."

Angkasawan programme engineers will help scientists upon retrieval of the experiments.

"The packaging was designed to preserve the contents. Our research has been
made easier due to the engineers' help.

--------------------------------------------------------------------------------------

Utusan 21-10.2007

Sheikh Muszaphar kembali ke Bumi 6.37 petang ini

Daripada: METRA SYAHRIL MOHAMED

MOSCOW 20 Okt. – Esok, seluruh perhatian rakyat Malaysia akan tertumpu di Kazakhstan dan Rusia bagi mengikuti laporan kepulangan angkasawan pertama negara, Dr. Sheikh Muszaphar Shukor ke Bumi selepas berada di Stesen Angkasa Antarabangsa (ISS) selama 10 hari.

Adalah menjadi harapan semua agar cosmonaut negara itu selamat pulang ke Bumi bersama dua angkasawan lain iaitu Fyodor Yurchikhin dan Oleg Kotov melalui kapsul Soyuz TMA-10.

Kesihatan beliau ketika ini dilaporkan stabil dan baik serta sudah pun melakukan persiapan untuk menanti detik berlepas pulang ke Bumi.

Segala penyelidikan yang diamanahkan juga telah dilaksanakan dengan sempurna namun ada dua lagi kajian iaitu pengkristalan protein, sel tulang dan sel radangan akan ditamatkan menjelang pukul 4 pagi esok waktu tempatan (8 pagi waktu Malaysia).

Penyelaras Sains Hayat program penyelidikan untuk Program Angkasawan Negara, Prof. Dr. A. Rahman A. Jamal berkata, Sheikh Muszaphar juga telah menyempurnakan penyelidikan hasil kerjasama Agensi Angkasa Lepas Eropah (ESA) dan Agensi Eksplorasi Angkasa Jepun (JAXA).

‘‘Kami, pasukan penyelidik termasuk pihak Agensi Angkasa Persekutuan Rusia (Roskosmos) dan Agensi Pentadbiran Angkasa Lepas dan Aeronautik Kebangsaan (NASA) yang memantau aktiviti Sheikh Muszaphar di ISS amat berpuas hati dengan pencapaian serta keupayaannya melakukan penyelidikan di angkasa.

‘‘Segalanya dapat dilaksanakan dengan baik sekali. Sekalung tahniah untuk beliau,” katanya pada sidang akhbar di sini hari ini.

A. Rahman berkata, sebagai angkasawan muda, kemampuan beliau melaksanakan penyelidikan di ISS dengan jayanya amat mengagumkan.

Sementara itu, di Moscow ketika ini, delegasi Malaysia termasuk pasukan penyelidik, kejuruteraan aeroangkasa dan perubatan sudah pun bersedia untuk menyambut kepulangan Sheikh Muszaphar.

Kapsul Soyuz dijangka mendarat ke Bumi pada pukul 2.37 petang waktu tempatan (6.37 petang waktu Malaysia).

"

Sheikh Muszaphar di dalam Sayuz TMA 11.
No comments:

www.norhisham.com

Tips Mengulangkaji Hari Peperiksaan

Mengimarahkan Bulan Ramadan

::Cemerlang Di IPT ::

LinkWithin