Friday, November 16, 2007

Sekitar Pengumuman UPSR 2007 Akhbar Malaysia

Harian Metro

Kesusahan ibu bakar semangat

Oleh Ahmad Rabiul Zulkifli

KUALA TERENGGANU: Kesusahan hidup selepas perceraian ibu bapa tidak menghalang murid tahun enam Sekolah Kebangsaan Tengku Bariah (SKTB), Pasir Panjang di sini, mencatat keputusan cemerlang Ujian Pencapaian Sekolah Rendah (UPSR), semalam.

Bibi Nurul Alia Mustafa Kamal, 12, dari Kampung Pasir Panjang, berkata kemiskinan keluarga tidak pernah menghalangnya belajar hingga memperoleh 5A.

Malah, kesusahan ibu, seorang tukang sapu di sebuah jabatan kerajaan yang bertungkus-lumus menyara mereka tiga beradik menjadi pendorong dan pembakar semangat untuk belajar bersungguh-sungguh.

Katanya, ibu dan bapa berpisah sejak dia berusia enam tahun, malah dia sekeluarga kini menumpang sementara di rumah saudara selepas rumah mereka terbakar."Saya ke sekolah hanya berjalan dan kadangkala tidak membawa wang saku. Namun, semua itu dugaan dan cabaran untuk saya belajar.


Kembar kongsi kejayaan

Oleh Riadz Radzi

ALOR STAR: Kegigihan mengulang kaji pelajaran bersama-sama membuahkan hasil buat pasangan kembar, Nur Hisabiyah dan Nur Hidayah Aminnuddin, 12, apabila memperoleh keputusan 5A dalam Ujian Pencapaian Sekolah Rendah (UPSR) yang diumumkan semalam.

"Kami juga membantu antara satu sama lain. Jika Hisabiyah lemah dalam sesuatu bahagian, saya akan membantunya dan begitu juga sebaliknya," kata Nur Hidayah yang juga adik kepada Nur Hisabiyah.

Anak kedua dan ketiga pasangan Aminnuddin Ahmad, 45, seorang peniaga dan Zahini Abd Aziz, 39, yang juga kakitangan kerajaan itu mendapat A dalam mata pelajaran Bahasa Melayu (pemahaman), Bahasa Melayu (penulisan), Matematik, Sains dan Penilaian Kerja Amali (Peka).

Dalam ujian percubaan lalu, Hidayah hanya memperoleh 2A manakala Hisabiyah mendapat 5A."Saya berusaha dengan lebih kuat dan akhirnya berjaya mendapat keputusan cemerlang bersama-sama Hisabiyah," kata Hidayah yang bercita-cita menjadi doktor.

Pasangan kembar itu adalah antara 38 pelajar Sekolah Kebangsaan (SK) Convent di sini, yang mendapat 5A daripada 139 calon. Selain itu 22 daripadanya memperoleh keputusan 4A 1B.


Aminnuddin berkata, selain menghantar kedua-duanya ke kelas tambahan, beliau turut membuat jadual untuk mereka.

"Saya menyusun jadual bila waktu mereka perlu mengulang kaji pelajaran, makan dan bermain dengan kawan-kawan. Nampaknya usaha itu berjaya dan mereka mematuhinya dengan baik," katanya ketika ditemui semalam.

Beliau yang bercadang menghantar kedua-duanya ke Maktab Rendah Sains Mara (MRSM), berkata Hidayah dan Hisabiyah memang tidak boleh berpisah.

Menurutnya, selain belajar dalam kelas sama, kedua-duanya akan bersama ke mana saja.

"Mereka tidak boleh berpisah lebih dari tiga hari, jika tidak seorang daripadanya akan demam," katanya.

Sementara itu, seorang pelajar kerdil dari sekolah sama, Fakrah Nubailah Zulkifli, 12, turut mendapat keputusan cemerlang iaitu 4A dan 1B.

Beliau yang ditemani bapanya, Zulkifli Razali, 50, bersyukur dengan keputusan itu dan berjanji akan belajar dengan lebih tekun apabila memasuki sekolah menengah nanti.

"Walaupun fizikal saya berbeza seperti pelajar lain, tetapi saya membuktikan kekurangan ini bukan penghalang untuk lebih cemerlang dalam pelajaran," katanya yang memiliki ketinggian kira-kira satu meter.


Berita Harian

Rahsia kecemerlangan Nik Natalia, AmirahRIANG: Amirah Rasyiqah (kiri) dan Nik Natalia (dua dari kanan) serta rakan sekelas gembira kerana mendapat 5A.

MEMBUAT ulang kaji secara konsisten dan memfokuskan pengajaran guru antara faktor kejayaan dua murid Sekolah Kebangsaan Bandar Tun Hussein Onn 2 (SKBTHO2), Cheras, Nik Natalia Nik Ismail dan Amirah Rasyiqah Abdul Rahim meraih 5A dalam peperiksaan UPSR tahun ini.

Nik Natalia ketika ditemui di sekolahnya semalam berkata, tumpuan dalam bilik darjah penting dalam meningkatkan pemahaman sekali gus cemerlang peperiksaan.

"Saya juga mengamalkan teknik belajar yang sistematik, selain berbincang dan sering melakukan ulang kaji bersama kawan.


"Penyertaan dalam Klinik UPSR Didik juga banyak membantu kerana ia dapat meningkatkan kemahiran belajar dan teknik menjawab soalan. Selain itu, bahan disiarkan akhbar Didik juga bermanfaat sebagai bahan pembelajaran tambahan," katanya.

Bagi Amirah Rasyiqah pula, kedudukan sebagai anak sulung dalam keluarga menguatkan azamnya untuk mencapai kecemerlangan dalam UPSR.

"Sebagai anak sulung, saya perlu jadi contoh terbaik kepada adik-adik. Saya amat teruja kerana dapat menggembirakan mereka termasuk ibu bapa. Inilah hadiah istimewa untuk mereka," katanya.

Terengganu catat keputusan terbaik keseluruhan

PUTRAJAYA: Keputusan Ujian Pencapaian Sekolah Rendah (UPSR) 2007 yang dikeluarkan semalam, mencatat peningkatan dari segi bilangan calon yang memperoleh 5A dan lulus semua mata pelajaran.

Menteri Pelajaran, Datuk Seri Hishammuddin Hussein, yang berpuas hati dengan prestasi calon UPSR tahun ini, berkata keputusan itu mencerminkan kejayaan program melahirkan modal insan yang diberi penekanan dalam Rancangan Malaysia Kesembilan (RMK-9) serta Pelan Induk Pembangunan Pendidikan (PIPP).


"Saya berharap pencapaian ini akan terus meningkat pada tahun-tahun akan datang," katanya pada sidang media selepas mempengerusikan mesyuarat mingguan kementeriannya di sini, semalam.

Hadir sama, Timbalan Menteri Pelajaran, Datuk Hon Choon Kim; Ketua Setiausaha kementerian, Tan Sri Dr Zulkurnain Awang; Setiausaha Parlimen, P Komala Dewi dan Ketua Pengarah Pelajaran, Datuk Alimuddin Mohd Dom.

Keputusan UPSR 2007 diperoleh calon di sekolah masing-masing mulai jam 10 pagi semalam. Bagaimanapun, analisis keputusan dan peratusan kelulusan serta senarai pelajar cemerlang akan diumumkan hari ini


UTUSAN

Sekolah Seri Ampang hasilkan 25 murid terbaik

IPOH 15 Nov. – Sekolah Kebangsaan Seri Ampang di sini menjadi salah sebuah sekolah terbaik di negeri Perak apabila 25 calon sekolah itu mendapat keputusan 5A dalam Ujian Pencapaian Sekolah Rendah (UPSR) yang diumumkan hari ini.

Sekolah itu mengulangi kejayaan tersebut apabila 24 calonnya telah memperoleh pencapaian 5A pada tahun lalu.

Jurucakap sekolah itu berkata, sebanyak 123 calon telah menduduki peperiksaan UPSR tahun ini.

‘‘Kejayaan mengulangi kecemerlangan ini berkat usaha bersungguh-sungguh guru dalam memastikan murid mendapat kejayaan yang membanggakan sekolah,” katanya ketika ditemui di sini hari ini.

Sementara itu, beberapa murid yang mencapai kejayaan cemerlang dalam UPSR menyifatkan kejayaan itu berkat usaha bersungguh-sungguh di samping mendapat tunjuk ajar daripada guru dan sokongan ibu bapa.

Anak tukang sapu catat 5A

KUANTAN 15 Nov. – Kegigihan ibunya yang hanya bekerja sebagai tukang sapu di sekolahnya, tidak menghalang Mohamad Syahir Ishak mencatat keputusan cemerlang 5A dalam Ujian Pencapaian Sekolah Rendah (UPSR) 2007 yang diumumkan di seluruh negara hari ini.

Malah, Mohamad Syahir sedikitpun tidak malu atau terjejas tumpuan untuk belajar hanya kerana keluarganya miskin dan ibunya pula menjadi tukang sapu di tempatnya belajar di Sekolah Kebangsaan (SK) Tanjung Lumpur di sini.

Bagi murid itu yang kematian bapanya yang menjadi nelayan kira-kira empat tahun lepas, kegigihan ibunya untuk memastikan dia bersekolah, menguatkan azamnya untuk membela nasib ibunya itu.

‘‘Saya kasihan tengok emak, terpaksa kerja sapu sampah di sekolah sebab ayah dah meninggal dunia empat tahun lalu. Saya nak bela nasib emak dan belajar bersungguh-sungguh,” katanya yang bercita-cita menjadi jurutera ketika ditemui di sekolahnya itu, hari ini.

Bahkan, anak bongsu daripada enam beradik ini yang mendapat program bantuan rancangan makanan tambahan sekolah mahu mengikuti jejak empat abang dan kakaknya yang sudah ke menara gading.

Ibunya, Halimah Yatim, 48, berkata, dia sememangnya menaruh harapan tinggi agar anak-anaknya berjaya dalam pelajaran dan selama ini, sering memantau pelajaran anak bongsunya itu.

‘‘Anak bongsu saya faham dengan keadaan saya dan terpaksa terima hakikat ibunya bekerja sebagai tukang sapu di sekolahnya,” katanya yang bersyukur di atas kejayaan anaknya itu.

Selain Mohamad Syahir, lima lagi murid di sekolah itu turut memperoleh 5A dan tiga orang (4A 1B) daripada seramai 116 calon yang kebanyakannya anak nelayan.

Seorang lagi murid yang mendapat 5A, Ana Nasuha Kamarudin dari SK Mat Kilau di sini, berasa gembira dan puas hati kerana mendapat keputusan 5A dalam peperiksaan itu.

‘‘Saya banyak belajar ikut guru dan juga membaca A-Kelas (sisipan pendidikan Utusan Malaysia) untuk tambah pengetahuan dan tingkatkan kemahiran,” kata anak kedua daripada empat beradik ini.

Sementara itu di Pulau Pinang, pasangan adik-beradik yang dilahirkan selang 10 bulan, Al Afiq Aufa Yeong dan Al Haziq ketika ditemui menyatakan rasa kegembiraan mereka apabila berjaya mendapat keputusan 5A.

Anak peniaga kedai kopi itu mengatakan mereka sudah melakukan yang terbaik dan berharap dapat membuka sebuah perniagaan satu hari nanti.

Anak pemandu lori antara terbaik

MARANG 15 Nov. – Seorang anak yatim dan seorang anak pemandu lori merupakan antara lapan murid Sekolah Kebangsaan (SK) Gondang di sini yang mencapai keputusan 5A dalam Ujian Pencapaian Sekolah Rendah (UPSR) yang diumumkan hari ini.

Imahawa Abdul Razak dan Nurul Fatihah Ngah masing-masing berumur 12 tahun dari Kampung Sungai Serai di sini berusaha bersungguh-sungguh untuk mencatat keputusan cemerlang kerana didorong oleh kesusahan keluarga masing-masing.

Kedua-duanya menyatakan kejayaan yang dicapai itu merupakan ‘hadiah’ buat ibu dan guru-guru serta diri mereka sendiri.

Imahawa yang merupakan anak kedua daripada enam beradik berkata, ibunya, Salemah Ismail, 39, menjadi pendorong utama untuk dia mencapai kejayaan dalam pelajaran selepas melihat kesusahan ibu menyara kehidupan mereka sekeluarga.

‘‘Ibu bekerja sebagai pembantu kantin dengan pendapatan RM300 sebulan selepas ayah, Abdul Razak Hasan meninggal dunia akibat demam empat tahun lalu ketika berumur 40 tahun,” katanya ketika ditemui di SK Godang hari ini.

Imahawa yang menaiki basikal sejauh kira- kira dua kilometer untuk ke sekolah setiap hari memberitahu, dia memperuntukkan masa hampir tiga jam sehari mengulang kaji pelajaran dan membuat kerja sekolah selepas pulang dari sekolah.

‘‘Saya juga melakukan ulang kaji secara berkumpulan kerana mendapati ia banyak membantu dalam memahami matapelajaran terutama Bahasa Inggeris,” ujarnya yang meminati Sains dan Matematik.

Sementara itu Nurul Fatihah pula berkata, kejayaan yang dicapainya dalam UPSR merupakan langkah pertama untuknya mengubah kehidupan dia sekeluarga.

‘‘Saya ingin menjadi seorang guru supaya dapat membantu ayah, Ngah Musa, 46, dan ibu Naimah Mat Nor, 36, tinggal di rumah yang lebih selesa,” katanya yang ke sekolah dengan berbekalkan wang RM1 setiap hari.

Kesempitan hidup tidak menghalang

TASEK GELUGOR 15 Nov. – Kesempitan hidup sebagai anak nelayan yang mempunyai tujuh adik-beradik tidak menghalang seorang murid, Siti Sarah Abdul Aziz, 12, untuk mencatatkan kejayaan cemerlang dalam Ujian Pencapaian Sekolah Rendah (UPSR) 2007 yang diumumkan hari ini.

Siti Sarah dari Sekolah Kebangsaan (SK) Permatang Tok Jaya di sini yang merupakan Sekolah Model Khas Pulau Pinang sebaliknya menjadikan kesempitan hidup dan kegigihan ayahnya menyara keluarga sebagai pembakar semangat untuk memperoleh keputusan cemerlang 5A dalam peperiksaan itu.

Menurutnya, dia bersyukur dan berasa puas dengan keputusan tersebut yang sekali gus membuktikan bahawa kekurangan hidupnya tidak sekali-kali menjejaskan pelajarannya.

‘‘Saya tengok bapa bekerja teruk setiap hari untuk menyara kami sekeluarga, maka ia mendorong semangat saya untuk belajar bersungguh-sungguh supaya dapat mengubah nasib keluarga pada masa depan,” katanya ketika ditemui di rumahnya di sini hari ini.

Siti Sarah merupakan seorang daripada 17 murid SK Permatang Tok Jaya Model Khas yang memperoleh keputusan 5A dalam UPSR tahun ini


51 murid SK Convent Bukit Mertajam dapat 5A

BUKIT MERTAJAM 15 Nov. – Sekolah Kebangsaan Convent Bukit Mertajam di sini, mencatatkan keputusan cemerlang apabila seramai 51 muridnya mencapai 5A dalam peperiksaan Ujian Pencapaian Sekolah Rendah (UPSR) yang diumumkan hari ini.

Guru Besar sekolah itu, Rosnah Omar berkata, kejayaan itu adalah hasil kerjasama erat antara guru, ibu bapa dan murid-murid untuk memastikan kesemua murid mencapai keputusan terbaik dalam setiap mata pelajaran.

Katanya, jumlah murid yang mendapat 5A tahun ini adalah yang teramai berbanding tahun sebelumnya, walaupun jumlah calon UPSR kali ini hanya 126 orang berbanding 143 orang tahun lepas.

‘‘Walaupun bilangan murid berkurangan berbanding tahun lepas tetapi kita dapati lebih ramai yang mendapat 5A tahun ini,” katanya.

Seorang murid cemerlang, Fatin Najiha Rahman, 12, berkata, dia berasa bangga dan lega kerana segala penat lelah mengulang kaji pelajaran untuk menghadapi UPSR sebelum ini, ternyata berbaloi.

‘‘Ibu bapa saya meletakkan harapan tinggi supaya saya mendapat keputusan 5A dan hari ini harapan mereka itu telah saya tunaikan,” katanya yang juga ketua pengawas itu.

Rakannya, Hoe Viquin, 12, yang bercita-cita menjadi doktor berkata, rahsia kejayaannya ialah sentiasa konsisten dalam mengulang kaji pelajaran dan memberi tumpuan penuh kepada pelajaran dalam bilik darjah.

Bagi P. Nayanatara, 12, yang turut memperoleh 5A berkata, masa yang berkualiti untuk menelaah pelajaran adalah penting bagi memudahkan ingatan dan hafalan.

‘‘Saya biasanya tidur awal dan tidak belajar sehingga lewat malam tetapi memilih waktu sesuai pada waktu petang untuk mengulang kaji selama beberapa jam,” jelasnya.

Terdapat 16 murid sekolah tersebut memperoleh 4A dan 1B manakala sekolah itu mencatatkan kelulusan sebanyak 92.9 peratus.

Seorang murid dari Sekolah Menengah Kebangsaan (SMK) Permatang Tok Jaya, Model Khas, Fadilah Abdul Rahim, 12, berkata, kehilangan ayah tersayang, Abdul Rahim Zakaria, 50, pada Mac tahun lepas tidak mematahkan semangatnya untuk mencapai keputusan 5A dalam UPSR.

Menurutnya, bagaimanapun dia berasa sedih kerana tidak dapat meraikan kejayaan tersebut bersama ayahnya.

Ibunya, Asiah Abdul Halim, 49, berkata, anak bongsunya itu pada mulanya mengalami kemurungan dan tidak mahu belajar di sekolah tersebut selepas kematian ayahnya.

‘‘Tetapi selepas berkali-kali dipujuk oleh saya dan guru-guru maka dia mula mengumpulkan semula semangat dan Alhamdulillah, dia dapat mengatasi perasaan sedihnya dengan belajar bersungguh-sungguh,” katanya.


Al-Quran, Yasin amalan Noraidah cemerlang UPSR

Oleh SOPI SAMAILE

JOHOR BAHRU 15 Nov. – Kesusahan hidup sebagai seorang anak pemandu lori tidak menghalangnya untuk mencapai keputusan cemerlang 5A dalam Ujian Pencapaian Sekolah Rendah (UPSR) malah beliau bercita-cita untuk menjadi doktor pada suatu hari nanti agar boleh menyembuh penyakit barah usus yang dialami ayahnya ketika ini.

Walaupun menyedari perjalanannya untuk mengejar cita-citanya itu masih panjang, namun Noraidah Khamis bertekad mahu lebih berjaya pada masa akan datang malah ingin menjadi kebanggaan ayahnya Khamis Mohd. Yassin, 49, yang banyak memberi sokongan kepada murid itu.

Anak bongsu daripada tiga beradik dari Sekolah Kebangsaan Taman Daya (SKTD) di sini memberitahu, tiada sebarang petua yang diamalkannya untuk memperoleh kejayaan pada hari ini tetapi dia suka membaca al-Quran dan surah Yasin dalam menguatkan keyakinan untuk berjaya dalam pelajaran.

Selain itu, katanya, sokongan daripada keluarga memainkan peranan yang begitu penting dalam kejayaannya kerana mereka merupakan sumber inspirasi untuk dia mencapai cita-cita.

‘‘Ayah sentiasa memberi sokongan walaupun dia dalam keadaan yang kurang sihat malah menggalakkan saya mengamalkan membaca al-Quran dan surah Yassin akan saya pegang sampai bila-bila,” katanya kepada pemberita di sini hari ini.

Noraidah menambah, faktor lain yang membolehkannya mencapai kejayaan itu dan tidak kurang pentingnya adalah tumpuan 100 peratus di dalam kelas sewaktu pengajaran berlangsung dan mendapatkan input menerusi kelas tambahan.

Katanya, sewaktu di rumah pula, dia mendisiplinkan diri untuk mengulang kaji pelajaran selama dua jam sehari dengan memberi lebih tumpuan kepada subjek yang lemah khususnya matematik.

Sementara itu, ayahnya, Khamis memberitahu, beliau memang menggalakkan anaknya itu menjadikan pembacaan al- Quran dan surah Yassin sebagai kekuatan diri dalam memperoleh ilmu pengetahuan.

‘‘Saya berbangga dengannya walaupun sebelum dia menduduki peperiksaan saya telah dimasukkan ke hospital tetapi saya nasihatkannya supaya buat yang terbaik.

‘‘Dia seorang yang tabah dan dapat mengatasi segala cabaran yang dihadapi dan ia adalah hasil kekuatan yang diperoleh daripada amalannya membaca al-Quran dan surah Yassin,” katanya.

Berbeza pula dengan seorang lagi murid yang memperoleh 5A di sekolah yang sama, Nicole Dinesha Pathmanathan, 12, menjadikan hobinya mendengar koleksi lagu penyanyi Uji Rashid sebagai langkahnya memperbaiki diri dalam penguasaan Bahasa Malaysia.

Bagaimanapun, katanya, perkara paling penting adalah menumpukan perhatian ketika guru mengajar manakala mendengar lagu-lagu bahasa Melayu adalah sebagai alat tambahan yang membantu memantapkan diri dalam mata pelajaran Bahasa Malaysia.

‘‘Sebelum ini, penguasaan Bahasa Malaysia agak lemah tetapi saya mengambil inisiatif dengan mendengar lagu-lagu penyanyi Uji Rashid sebagai usaha meningkatkan pemahaman dalam bahasa tersebut.

‘‘Pemahaman saya semakin kukuh memandangkan penggunaan lirik dalam lagu tersebut adalah mudah, indah malah terdapat lagu berlirikkan rangkap pantun, maka lebih mudah difahami,” katanya.

Sementara itu, seorang murid Sekolah Kebangsaan Convent Johor Bahru, Hajar Najihah Mohd. Yusof, 12, memberitahu, kejayaannya memperoleh 5A dalam UPSR disebabkan dia tidak segan atau malu untuk bertanya dengan guru sekiranya kurang faham berhubung sesuatu mata pelajaran.

Anak kelima daripada enam beradik itu berkata, berkongsi ilmu dengan rakan-rakan juga satu cara beliau memahami sesuatu mata pelajaran kerana perkongsian seumpama itu ternyata terbukti apabila rakan-rakan yang lain turut cemerlang dalam UPSR kali ini.

‘‘Saya juga belajar secara berkumpulan dengan rakan-rakan, mengulang kaji pelajaran selama tiga jam setiap hari dan menyertai kelas tuisyen,” ujarnya.


314 murid 5A di Baling dapat basikal

BALING 15 Nov. – Seramai 314 murid di kawasan Parlimen Baling yang mendapat keputusan cemerlang 5A dalam Ujian Pencapaian Sekolah Rendah (UPSR) hari ini, masing-masingnya bakal menerima ganjaran sebuah basikal.

Exco Pemuda UMNO, Datuk Abdul Azeez Abdul Rahim berkata, pihaknya akan menyediakan ganjaran berupa sebuah basikal kepada setiap murid yang memperoleh kejayaan berkenaan sebagai dorongan kepada mereka untuk terus mencatatkan kecemerlangan dalam pelajaran.

Beliau berkata, ganjaran itu adalah sebagai menunaikan janjinya yang menawarkan hadiah berupa sebuah basikal kepada mana-mana murid di daerah itu yang berjaya memperoleh keputusan 5A dalam UPSR.

‘‘Kita berbangga dengan kejayaan itu dan tetap akan menunaikan janji untuk menggalakkan mereka berusaha lebih gigih lagi dalam pelajaran,” katanya di sini hari ini.

Sebelum ini, setiap tahun Abdul Azeez turun ke setiap sekolah di kawasan Parlimen Baling bagi memberi motivasi bagi menggalakkan murid berusaha lebih gigih termasuk menjanjikan ganjaran sebuah basikal.

Menurut Abdul Azeez, pihaknya berbangga kerana apabila tawaran tersebut dimulakan pada tahun 1998, hanya 75 murid sahaja yang mendapat hadiah berupa basikal tetapi kini bilangan murid yang berjaya meningkat setiap tahun.

Katanya, kejayaan itu adalah hasil usaha Jawatankuasa Kecil Peningkatan UPSR Parlimen Baling yang dibentuk sejak tahun 1998.

Abdul Azeez yang juga Ketua Pergerakan Pemuda UMNO Baling berkata, ganjaran berupa basikal adalah ideanya bagi menggalakkan murid terbabit berusaha gigih sehingga berjaya dalam pelajaran.

Beliau yang juga pengerusi jawatankuasa tersebut berharap dengan adanya ganjaran basikal tersebut, ia akan memberi dorongan khususnya, kepada pelajar miskin untuk berusaha lebih gigih tanpa menjadikan kemiskinan satu halangan.

SK Kok Lanas sekolah luar bandar terbaik

KOTA BHARU 15 Nov. – Sekolah Kebangsaan (SK) Kok Lanas muncul sebagai sekolah luar bandar terbaik bagi jajahan ini dengan 44 muridnya mendapat 5A dalam Ujian Pencapaian Sekolah Rendah (UPSR) yang diumumkan hari ini.

Pencapaian sekolah yang mengemukakan 245 calon itu meningkat daripada 34 orang sebelum ini dan sekaligus turut membantu melonjakkan pencapaian keseluruhan kepada 65.7 peratus berbanding 51.9 peratus pada tahun lalu.

Penolong Pegawai Pelajaran (Pengurusan Sekolah) PPD Kota Bharu, Mohd. Ezani Awang berkata, ia meletakkan sekolah itu di kalangan 10 sekolah rendah terbaik dalam kendalian PPD Kota Bharu.

Katanya, sejumlah 1,685 calon dari 95 buah sekolah rendah mencatatkan keputusan 5A.

Sekolah yang mencatatkan keputusan teramai mendapat 5A ialah SK Zainab (1) (83 orang), diikuti SK Datuk Hashim 1 (56 orang), SK Islah (55 orang), SK Sultan Ismail 1 (49 orang), SK Kubang Kerian (3)(46 orang).

‘‘Juga SK Kok Lanas (44 orang), SK Zainab (2), (43 orang), SK Seri Ketereh (42 orang), SK Sering (41 orang) dan SK Padang Garong (1) (41 orang),” katanya semasa berucap pada Majlis Penyampaian Slip Peperiksaan UPSR kepada 83 murid cemerlang di SK Zainab (1) di sini hari ini.

Empat buah sekolah terbaik dalam pencapaian Gred Purata Sekolah (GPS) ialah SK Zainab (1) (97 peratus), SK Zainab (2) (93 peratus), SK Seri Ketereh (90 peratus), SK Sultan Ismail (1) 89.2 peratus),” katanya.

Sementara itu, Guru Besar SK Kok Lanas, Mohd. Pauzi Yusof berkata, pencapaian itu merupakan yang tertinggi dan ia hasil komitmen semua pihak yang ingin tahap pendidikan anak-anak ditingkatkan.

Beliau percaya pencapaian itu diperoleh berikutan pelaksanaan pelbagai projek kecemerlangan termasuk kelas tambahan yang dimulakan sejak murid berada di tahun lima lagi.

‘‘Program ‘Golden Holidays’ melibatkan ulang kaji pelajaran semasa cuti sekolah sepanjang masa sebelum peperiksaan banyak membantu murid terlibat untuk mencapai kecemerlangan itu,” katanya ketika ditemui.
Miskin tidak halang Najihah cemerlang UPSR

JASIN 15 Nov. – Menjalani kehidupan sebagai pelajar dalam serba kekurangan bukanlah sesuatu yang mudah, apatah lagi bapa tidak berupaya untuk bekerja menampung keperluan keluarga.

Namun Najihah Abd Rahman dari Kampung Pulai, Merlimau dekat sini, telah berjaya membuktikan kemiskinan bukanlah batu penghalang dirinya untuk meraih keputusan cemerlang 5A dalam Ujian Pencapaian Sekolah Rendah (UPSR).

‘‘Saya sedar keluarga miskin, oleh itu, saya jadikan pelajaran sebagai jalan untuk keluar daripada kemiskinan ini,” kata pelajar Sekolah Kebangsaan (SK) Serkam itu ketika ditemui Utusan Malaysia di sini, hari ini.

Najihah, anak sulung kepada pasangan Abd Rahman Said, 51, dan Salida Zakaria, 32, adalah seorang daripada enam pelajar SK Serkam yang mendapat keputusan A dalam semua subjek iaitu Bahasa Melayu (Penulisan), Bahasa Melayu (Pemahaman), Bahasa Inggeris, Matematik dan Sains.

Menurut ibunya, Salida, kesusahan keluarga sentiasa dijadikan teladan untuk memajukan diri bagi Najihah.

‘‘Bapa tidak boleh bekerja atas sebab-sebab kesihatan dan saya pula hanya menjual makanan ringan kepada pelajar di sebuah sekolah berhampiran.

‘‘Hanya bantuan daripada Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM) dan Majlis Agama Islam Melaka (MAIM) yang menyara kehidupan kami sekeluarga,” ujarnya yang kini tinggal di rumah pusaka mertuanya.

Menceritakan mengenai pembelajaran Najihah, menurut Salida, anaknya itu telah mula menunjukkan penguasaan tinggi dalam bidang pelajaran sejak darjah satu lagi.

‘‘Setiap kali peperiksaan, Najihah akan mendapat keputusan yang baik walaupun kami tidak mampu menghantarnya ke kelas tuisyen.

‘‘Bersyukurlah kerana ada pihak yang membantu terutamanya guru sekolah yang sudi membantu pembelajaran Najihah,”katanya.

Sementara itu, Najihah yang bercita-cita untuk menjadi doktor atau jurutera berhasrat ingin melanjutkan pengajiannya ke peringkat paling tinggi bagi mengubah nasib keluarganya.

‘‘Saya juga harap dapat menjadi contoh kepada lima adik-adik yang lain agar berjaya di masa depan kelak,” katanya dalam nada bersemangat.


38 murid SK Tapang dapat 5A

KOTA BHARU 15 Nov. – Sekolah Kebangsaan (SK) Tapang, di sini yang berusia 50 tahun mencipta sejarah sendiri apabila mencatat jumlah teramai murid cemerlang dalam Ujian Pencapaian Sekolah Rendah (UPSR) yang diumumkan hari ini.

Seramai 38 calonnya mendapat 5A berbanding 27 pelajar tahun lepas dan warga pendidiknya menyifatkan ia pencapaian paling menggembirakan dan hadiah daripada pelajar buat mereka.

Guru Besarnya, Aishah Mohd.,51, memberitahu, seramai 29 calon mendapat 4A, 3A (22 orang), 2A (27 orang) dan 1A (25 orang) dengan peratus lulus keseluruhan sebanyak 80.8 peratus.

Katanya, daripada keseluruhan 198 orang calon, 106 orang mendapat A bagi mata pelajaran Bahasa Malaysia (kefahaman), 137 orang (Bahasa Malaysia Penulisan), 82 orang (Matematik) dan 86 orang (Sains).

‘‘Ia berkat dari semangat kerjasama berkumpulan di antara guru dengan Persatuan Ibu Bapa dan Guru (PIBG) dalam memastikan program tersebut berjalan lancar terutamanya melibatkan murid yang menduduki UPSR 2007,” katanya semasa berucap meraikan kejayaan UPSR di sini hari ini.

Beliau yang baru 11 bulan menjadi Guru Besar di sekolah itu yakin kejayaan tersebut dicapai berikutan perlaksanaan tiga program terbesar iaitu motivasi, skuad gemilang dan sistem ulang peperiksaan.

‘‘Sasaran kita mahu menaikkan gred di kalangan murid pertengahan yang kebanyakannya berada di tahap sederhana terutama dalam mata pelajaran Bahasa Inggeris dan Sains.

‘‘Kita memberikan penekanan dalam kedua-dua subjek ini pada setiap ujian selain memberikan sedikit ganjaran berupa wang untuk lompatan saujana,” ujarnya.

Murid-murid juga katanya, menyertai skuad gemilang pada tahun enam sebagai lanjutan skuad harapan semasa di tahun lima dan skuad bimbingan yang dimulakan pada tahun empat.

Aishah yang juga ibu kepada pelajar cemerlang Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) 2006, Siti Fatimah Mukhtar berkata, dia akan menggunakan ramuan kejayaan anaknya untuk sesi pembelajaran kira-kira 1,027 murid-murid di sekolah itu pada tahun depan.

Rahsia tiga sahabat dapat 5A


(DARI kanan) Azrin Azmira Abdul Rahim, Fazliyana Abidin dan Ain Shafeqa Mohd. Yunus, melihat keputusan masing-masing di Sekolah Kebangsaan Senawang, Seremban, Negeri Sembilan, semalam.

44 murid sekolah luar bandar dapat 5A

KOTA BHARU 15 Nov. – Sekolah Kebangsaan (SK) Kok Lanas muncul sebagai sekolah luar bandar bandar terbaik bagi jajahan ini dengan 44 muridnya mendapat 5A dalam Ujian Pencapaian Sekolah Rendah (UPSR) yang diumumkan hari ini.

Pencapaian sekolah yang mengemukakan 245 calon itu meningkat daripada 34 orang sebelum ini dan sekaligus turut membantu melonjakkan pencapaian keseluruhan kepada 65.7 peratus berbanding 51.9 peratus pada tahun lalu.

Penolong Pegawai Pelajaran (Pengurusan Sekolah) PPD Kota Bharu, Mohd. Ezani Awang berkata, ia meletakkan sekolah itu di kalangan 10 sekolah rendah terbaik dalam kendalian PPD Kota Bharu.

Katanya, sejumlah 1,685 calon dari 95 buah sekolah rendah mencatatkan keputusan 5A.

Sekolah yang mencatatkan keputusan teramai mendapat 5A ialah SK Zainab (1) (83 orang), diikuti SK Datuk Hashim 1 ( 56 orang), SK Islah (55 orang), SK Sultan Ismail 1 (49 orang), SK Kubang Kerian (3)(46 orang).

‘‘Juga SK Kok Lanas (44 orang), SK Zainab (2), (43 orang), SK Seri Ketereh (42 orang), SK Sering (41 orang) dan SK Padang Garong (1) (41 orang),” katanya semasa berucap di Majlis Penyampaian Slip Peperiksaan UPSR kepada 83 murid cemerlang di SK Zainab (1) di sini hari ini.Empat buah sekolah terbaik dalam pencapaian Gred Purata Sekolah (GPS) ialah SK Zainab (1) (97 peratus), SK Zainab (2) ( 93 peratus), SK Seri Ketereh (90 peratus), SK Sultan Ismail (1) 89.2 peratus),” katanya.

Sementara itu, Guru Besar SK Kok Lanas, Mohd. Pauzi Yusof berkata, pencapaian itu merupakan yang tertinggi dan ia hasil komitmen semua pihak yang ingin tahap pendidikan anak-anak ditingkatkan.

Beliau percaya pencapaian itu diperoleh berikutan pelaksanaan pelbagai projek kecemerlangan termasuk kelas tambahan yang dimulakan sejak murid berada di tahun lima lagi.

‘‘Program ‘Golden Holidays’ melibatkan ulangkaji pelajaran semasa cuti sekolah sepanjang masa sebelum peperiksaan banyak membantu murid terlibat untuk mencapai kecemerlangan itu,” katanya ketika ditemui.
SEREMBAN 15 Nov. – Mengamalkan teknik belajar secara berkumpulan dan memperbanyakkan bacaan al-Quran dan doa adalah rahsia tiga rakan baik dari Sekolah Kebangsaan Senawang di sini mendapat keputusan 5A dalam Ujian Pencapaian Sekolah Rendah (UPSR).

Murid terbabit, Ain Shafeqa Mohd. Yunus, Fazliyana Abidin dan Azrin Azmira Abdul Rahim adalah antara 28 pelajar sekolah itu yang memperoleh keputusan 5A dalam UPSR yang diumumkan hari ini.

Apa yang menarik, mereka merupakan murid yang mendapat bantuan tambahan menerusi Rancangan Makanan Tambahan serta Skim Baucer Tuisyen.

Bagi Ain Shafeqa, anak seorang pengawal keselamatan, dia tidak menyangka akan mendapat keputusan sebaik itu kerana dalam peperiksaan percubaan dia hanya mendapat 3A dan 2B.

“Sejak itu, saya meningkatkan tumpuan terhadap subjek yang mendapat B dengan tidak melupakan amalan memperbanyakkan membaca al-Quran dan berdoa.

“Alhamdulillah berkat usaha dan doa ibu bapa serta bimbingan yang diberikan oleh para guru sekolah ini, saya berjaya memperoleh keputusan sebaik ini,” katanya yang masih belum memaklumkan keputusan itu kepada ibu bapanya kerana ingin memberi kejutan kepada mereka.

Sementara itu, anak pekerja kilang, Fazliyana tidak pernah menjadikan kesusahan keluarganya sebagai penghalang untuk dia belajar dengan lebih tekun dan cemerlang.

Anak ketiga daripada enam beradik yang bercita-cita untuk menjadi doktor berhasrat menjadikan kejayaannya itu sebagai pencetus kepada tiga lagi adiknya untuk sama-sama berjaya dalam pelajaran kelak.

“Saya tahu saya bukannya datang daripada keluarga senang, saya harap kejayaan ini akan dapat menguatkan lagi semangat saya untuk belajar dengan lebih tekun pada masa hadapan,” katanya yang ditemani oleh ibunya, Naswah Ibrahim, 39.

Dalam pada itu, Azrin Azmira, anak kesembilan daripada 10 adik-beradik, berkata, kejayaan abang dan kakaknya merupakan antara peranan utama atas kejayaannya itu selain hasil bimbingan guru dan doa kedua-dua ibu bapanya.

Pencapaian adik-beradik Azrin amat cemerlang. Dua daripadanya bertugas sebagai doktor perubatan, dua jurutera kapal, tiga sedang melanjutkan pelajaran di universiti dengan seorang daripadanya berada dalam tahun akhir jurusan perubatan dan seorang lagi belajar di sekolah berasrama penuh.

“Adik-beradik saya selalu memberi semangat, bimbingan dan perangsang kepada saya,” kata anak pesara Felda itu.

No comments:

www.norhisham.com

Tips Mengulangkaji Hari Peperiksaan

Mengimarahkan Bulan Ramadan

::Cemerlang Di IPT ::

LinkWithin