Friday, December 28, 2007

Sekitar Pengumuman PMR 2007


Harian Metro Arkib Seminggu 29-12-2007

3,073 peroleh 9APUTRAJAYA: Seramai 3,073 daripada 28,838 calon yang menduduki sembilan mata pelajaran dalam peperiksaan Penilaian Menengah Rendah (PMR) tahun ini, memperoleh 9A.

Calon yang memperoleh 8A bagi semua lapan mata pelajaran yang diduduki pula ialah 16,547 daripada 347,327 calon, manakala calon yang memperoleh 7A bagi semua tujuh mata pelajaran yang diambil pula ialah 4,962 daripada 62,041 calon.

Jumlah itu menjadikan 24,582 calon dari sekolah kerajaan memperolehi A dalam semua mata pelajaran yang diambil daripada 438,206 calon yang menduduki PMR tahun ini.

Selain itu, 3,086 daripada 31,195 calon dari sekolah bukan kerajaan pula memperoleh semua A dalam peperiksaan itu dan bilangan itu menjadikan 27,668 daripada 469,401 calon memperoleh A dalam semua mata pelajaran yang diambil.Daripada 31,195 calon itu, 17,763 calon adalah pelajar dari sekolah kerajaan negeri dan sekolah yang ditaja badan persendirian, 13,077 pula dari sekolah persendirian, manakala bakinya adalah calon persendirian

Utusan 29.12-2007

Sistem mentor-menti bantu keputusan baik


NURIZZATI Zainal Nazeri (kiri) bangga menunjukkan keputusan 8A kepada ibunya, Suliza Salam selepas pengumuman keputusan peperiksaan Penilaian Menengah Rendah di Kolej Yayasan Saad, Melaka, kelmarin.

MELAKA 28 Dis. – Seorang pelajar, Nurizzati Datuk Zainal Nazeri dari Kolej Yayasan Saad (KYS), berkata, pelaksanaan sistem mentor- menti di kalangan rakan- rakan sebaya ternyata banyak membantunya mencapai keputusan yang baik dalam PMR.

Anak kepada penyanyi Datin Suliza Salam itu berkata, melalui sistem tersebut setiap pelajar yang cemerlang dalam mata pelajaran tertentu akan menjadi mentor kepada rakannya yang lain.

‘‘Jadi antara kami saling bersaing antara satu sama lain. Kami juga berusaha untuk membuktikan bahawa kamilah mentor terbaik.

‘‘Ternyata sistem ini banyak membantu kami untuk berjaya selain tumpuan di dalam kelas,” katanya yang bercita-cita untuk menjadi pakar ekonomi atau ahli perniagaan.

Bagi rakannya, Muhammad Syamil Asyran Suhaimi, 15, kesempatan tinggal di asrama dengan jadual tersusun memudahkannya mendapat keputusan yang baik.

Katanya, sistem mentor-menti yang dijalankan di kolej itu juga sangat membantunya untuk mencapai keputusan cemerlang.

‘‘Dengan cara ini, antara kami akan saling membantu mereka yang lemah dalam mata pelajaran yang akhirnya kami semua memperoleh kecemerlangan, tiada yang gagal,” katanya.

Bagi Jessica Leong, 14, pula kedudukannya sebagai anak sulung daripada dua beradik mendorongnya mendapat keputusan cemerlang dalam peperiksaan.


Kokurikulum tidak jejas pelajaran

SETIU 28 Dis. – Penglibatan aktif dalam bidang kokurikulum bukan penghalang bagi Anis Nasyitah Mohd. Noor untuk muncul sebagai pelajar cemerlang Penilaian Menengah Rendah (PMR) 2007 peringkat negeri Terengganu.

Pelajar Sekolah Menengah Kebangsaan (SMK) Lembah Bidong yang sangat aktif dalam beberapa kelab di sekolahnya termasuk memegang jawatan sebagai Pengerusi Kelab Matematik, Kelab Bahasa Inggeris dan Puteri Islam, memperoleh 8A dalam peperiksaan itu.

Ketika ditemui, anak keempat daripada lima adik beradik itu berkata, penyertaan dalam persatuan tidak menjadi penghalang dia mencapai kejayaan akademik.

‘‘Ini kerana saya membahagikan masa untuk kegiatan kokurikulum pada waktu siang dan pada waktu malam untuk mengulang kaji pelajaran.

‘‘Saya juga bermain badminton bersama rakan pada waktu petang kerana aktiviti ini membolehkan saya sentiasa sihat serta cergas pada setiap masa,” katanya ketika ditemui di sekolahnya di sini, semalam.

Anis Nasyitah yang berasal dari Bukit Payong, Kuala Terengganu berkata, dia juga sentiasa memberi tumpuan penuh terhadap pelajaran terutama semasa berada di kelas.

Katanya, masa yang paling sesuai untuk mengulang kaji pelajaran ialah antara pukul 4 pagi hingga 6 pagi kerana ketika itu suasana sunyi tanpa sebarang gangguan.

‘‘Saya tidak kisah walaupun ketika itu biasanya orang sedang tidur nyenyak tetapi saya bangun dari tidur untuk belajar dan selepas itu saya solat subuh,” kata bekas murid Sekolah Kebangsaan Tok Dir, Kuala Terengganu itu.


SMK Binjai catat kelulusan besar 8A

KEMAMAN 28 Dis. – Sekolah Menengah Kebangsaan (SMK) Binjai yang baru berusia tiga tahun dan hanya sebuah sekolah harian biasa di pedalaman daerah ini, mencatat peningkatan tinggi bilangan pelajar mendapat 8A pada peperiksaan Penilaian Menengah Rendah (PMR) tahun ini berbanding tahun lalu.

Pengetuanya, Md. Idris Che Man berkata, kunci utama kejayaan ialah pelajar sekolah amat berdisiplin dan tiada kes salah laku berat menyebabkan pengajaran dan pembelajaran berjalan lancar.

Katanya, sebelum ini tidak banyak pihak memberi harapan kepada sekolah kerana rata-rata pelajarnya anak petani, penoreh getah, peniaga pasar malam, dan buruh kasar.

‘‘Pada tahun lalu, sekolah berkenaan yang dibuka pada 2005 hanya dapat menghasilkan seorang pelajar 8A namun tahun ini bertambah 16 kali ganda apabila 17 pelajar mendapat 8A,’’ katanya di sini semalam.

Mengulas lanjut beliau berkata, selain 17 pelajar memperoleh 8A, sebanyak 17 pelajar lagi mendapat 7A dan 16 pelajar mendapat 6A, manakala kadar lulus semua mata pelajaran (LSMP) meningkat daripada 55 peratus kepada 75.11 peratus.

Jelasnya, sebanyak 175 daripada 233 calon PMR 2007 lulus semua mata pelajaran dan angka itu terbaik di kalangan sekolah di Dewan Undangan Negeri (DUN) kawasan Air Putih.

Katanya, kejayaan itu turut disebabkan kegigihan pelajar dan guru selain kerjasama Asrama Yayasan Terengganu cawangan Kemaman serta sokongan kuat Persatuan Ibu Bapa dan Guru (PIBG).

Penyelaras Projek PMR sekolah itu, Abdullah Othman pula berkata, kerelaan ibu bapa membenarkan anak mereka didenda jika ponteng sekolah dan bersikap biadap menyebabkan pelajar gerun melawan guru.


Amalan bawa bekal air dorong kejayaan sekolah

KUANTAN 28 Dis. – Amalan mewajibkan semua pelajar membawa bekalan air minuman yang dimasak setiap kali mengikuti pembelajaran di dalam kelas ternyata memberi kesan positif bagi Sekolah Menengah Sains Sultan Ahmad Shah, dekat sini.

Hasilnya, sekolah tersebut menjadi sekolah terbaik bagi daerah Kuantan dalam peperiksaan Penilaian Menengah Rendah (PMR) buat kali ketiga berturut-turut.

Pengetua sekolah itu, Abas Abdul Rahman berkata, pihaknya yakin amalan tersebut merupakan faktor terbesar dalam menyumbang kejayaan akademik sekolah terbabit.

‘‘Ia merupakan formula terbaik bagi pelajar mengelakkan rasa mengantuk ketika berada di dalam kelas.

‘‘Saya selalu berpesan kepada para pelajar saya, setiap kali rasa mengantuk, minum air masak dan ia sekaligus akan meningkatkan tumpuan ketika berada di dalam kelas,” katanya ketika ditemui Utusan Malaysia di sini hari ini.

Abas memberitahu, selain amalan tersebut, pihaknya sering menitikberatkan aspek keselesaan pelajar ketika berada di dalam kawasan sekolah.

‘‘Saya yakin, kejayaan cemerlang pelajar di sekolah bermula dari kemudahan infrastruktur yang cukup dan selesa.

‘‘Sebab itu, saya selalu memastikan kelas sentiasa berada dalam suasana ceria dan keadaan asrama selesa, seolah-olah seperti kita berada di dalam hotel,” katanya yang juga percaya suasana sekolah yang harmoni dapat memantapkan lagi pembinaan sahsiah dan rohani dalam diri pelajar.

Beliau yang akan bersara sebagai seorang pengetua sekolah tidak lama lagi turut mengakui kerjasama ibu bapa penting dalam memastikan kejayaan anak.

‘‘Walau apa pun, ibu bapa perlulah sentiasa menyokong para guru agar terus bersemangat dan tidak berputus asa untuk terus menjadi pendidik,” katanya.

Dalam pada itu, beliau turut berterima kasih dengan kerjasama persatuan bekas pelajar sekolah berkenaan yang membelanjakan RM20,000 untuk mengadakan satu program motivasi di Genting Highlands baru-baru ini.

‘‘Selain itu, para pelajar sekolah yang berjaya mendapat keputusan cemerlang dalam peperiksaan turut dibawa ke Langkawi sebagai bonus kejayaan mereka.

‘‘Amalan ini menjadi tradisi kami dan pihak sekolah bersyukur kerana pihak ibu bapa dan persatuan bekas pelajar sentiasa berdiri teguh bagi menyokong kejayaan lebih cemerlang sekolah di masa depan,” katanya.


Pendidikan

Belajar perkara menyeronokkan

MELAKA 28 Dis. – Meletakkan proses pembelajaran sebagai sesuatu yang menyeronokkan menjadi resipi kejayaan Harnani Syaza Hamdan, 15, memperoleh 8A dalam peperiksaan Penilaian Menengah Rendah (PMR) semalam.

Pelajar Sekolah Menengah Kebangsaan (SMK) Datuk Haji Talib Karim, Alor Gajah itu berkata, proses pembelajaran dan mengulang kaji tidak seharusnya dijadikan sebagai tekanan dalam kehidupan.

‘‘Belajar adalah satu daripada tanggungjawab kita dan ia tidak perlu dilihat sebagai satu tekanan. Jika tidak ia akan mengganggu pemikiran kita menjadikan belajar suatu yang membosankan,” katanya.

Beliau berkata demikian ketika ditemui selepas majlis pengumuman keputusan peperiksaan PMR 2007 dan pelajar cemerlang peperiksaan itu oleh Pengarah Pelajaran Melaka, Isa Abu di sini semalam.

Seramai 873 daripada 13,807 calon sekolah-sekolah di bawah Kementerian Pelajaran mencatatkan gred A dalam semua mata pelajaran di negeri ini, meningkat sebanyak 0.99 peratus.

Harnani adalah antara 20 pelajar terbaik Melaka yang mendapat keputusan semua A dalam mata pelajaran yang diambil pada peperiksaan PMR yang dijalankan pada 1 hingga 5 Oktober lalu.

Anak seorang pesara tentera itu berkata, tumpuan di dalam kelas juga menjadi kunci kejayaannya mencatatkan kejayaan semua A dalam mata pelajaran Bahasa Melayu, Bahasa Inggeris, Sains, Matematik, Sejarah, Geografi, Kemahiran Hidup dan Pengajian Islam.

Sementara itu, seorang lagi pelajar cemerlang yang ditemui, Lim Jian Xiong, 15, dari SMK Datuk Dol Said, Alor Gajah berkata, pembabitannya dalam program yang dianjurkan pihak sekolah banyak menyumbang kepada kejayaannya.

Harian Metro 28.9.2007

Berkat surah Yasin

Oleh Mohamad Hussin dan Maiamalina Mohamed Amin

KUALA LUMPUR: "Setiap kali saya menghadapi tekanan ketika mengulang kaji pelajaran, saya akan membaca surah Yasin sebanyak tiga kali dan surah Luqman bagi menerangkan hati dan fikiran.

"Alhamdulillah, berkat kesabaran, kerja keras dan doa ibu bapa serta guru yang banyak memberi bimbingan dan tunjuk ajar membuahkan hasil," kata Azri Azmi, 15, pelajar Sekolah Menengah Kebangsaan (SMK) Agama, di sini, yang mendapat keputusan cemerlang 9A dalam Penilaian Menengah Rendah (PMR) yang diumumkan semalam.

Beliau berkata, dia menumpukan perhatian sepenuhnya setiap kali guru mengajar di dalam kelas dan sekiranya ada subjek yang tidak faham, dia akan bertanya terus bagi memudahkannya mengulang kaji pelajaran sewaktu berada di rumah.

"Saya turut mengamalkan makanan berkhasiat seperti kurma, kismis serta meminum air zam-zam pada kadar yang sederhana supaya dapat menerangkan hati dan memudahkan saya mengingati semula subjek."Selain itu, saya juga aktif berpesatuan seperti menyertai pengakap dan menceburi aktiviti sukan supaya otak dan badan sentiasa berfungsi dengan baik," katanya yang ditemui di Jabatan Pelajaran Wilayah Persekutuan, semalam.

Cemerlang penebus maluKUALA LUMPUR: Malu akibat memperoleh keputusan paling teruk bagi subjek Bahasa Malaysia yang juga bahasa ibundanya menjadikan pelajar tingkatan tiga Sekolah Menengah Kebangsaan Seksyen 5 (SMKS 5), Wangsa Maju, Siti Sarah Abdul Sattar, 15, nekad belajar habis-habisan untuk menebus kekecewaan.

Perjuangannya itu akhirnya berjaya apabila dia memperoleh keputusan cemerlang dalam Penilaian Menengah Rendah (PMR) dengan semua A bagi lapan mata pelajaran yang diambil sekali gus dinobatkan pelajar terbaik peringkat Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur.

Siti Sarah berkata dia sama sekali tidak menyangka usaha berterusannya lebih-lebih lagi untuk tempoh tiga bulan terakhir sebelum peperiksaanmembuahkan hasil.

Katanya, lebih menggembirakan apabila kejayaannya itu turut melakar sejarah tersendiri apabila dia satu-satunya penuntut SMKS 5 yang diiktiraf pelajar terbaik PMR peringkat negeri meskipun sekolahnya itu sudah mula beroperasi 14 tahun lalu."Kejayaan ini sangat bermakna buat saya kerana sebelum ini banyak subjek yang saya lemah terutama Bahasa Malaysia yang saya pernah mendapat D ketika peperiksaan tahunan

Guna kaki dapat 8A

Oleh Shamsul Kamal Amarudin

IPOH: "Ketika peperiksaan Penilaian Menengah Rendah (PMR), guru pengawas ada bertanya sama ada saya memerlukan tambahan masa bagi menjawab soalan kerana kecacatan saya, tetapi saya menjawab tidak perlu. Guna masa biasa saja," kata Nor Umairah Ahmad Jamhari.

Nor Umairah, 15, yang menulis menggunakan kaki serta menyelak buku untuk membaca kerana kecacatan kedua-dua tangannya sejak lahir memperoleh 8A dalam peperiksaan PMR yang diumumkan semalam.

Sebelum ini dia pernah membuktikan kekurangan dirinya bukan penghalang untuk menjadi insan cemerlang apabila memperoleh 5A dalam Ujian Pencapaian Sekolah Rendah (UPSR).

Pelajar Sekolah Menengah Kebangsaan Raja Muda Musa di Teluk Intan itu adalah seorang daripada lima calon PMR orang kurang upaya (OKU) seluruh negara yang mencatat kejayaan A dalam semua mata pelajaran.Ketika belajar, dia menggunakan meja khas yang dipotong kakinya supaya berada dalam kedudukan sama paras dengan kerusi bagi membolehkannya selesa menulis atau melakukan pelbagai aktiviti pembelajaran menggunakan kaki.

Saya tak gentar'

Oleh Mohamad Hussin dan Maiamalina Mohamed Amin

KUALA LUMPUR: "Saya tidak gentar bersaing dengan orang normal lain bagi merebut jawatan di bidang profesional dan keputusan cemerlang ini adalah bukti orang kurang upaya (OKU) seperti saya juga boleh berjaya," kata pelajar cemerlang Penilaian Menengah Rendah (PMR) peringkat Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur, Norhayu Sapri, 15.

Dia adalah seorang daripada 21 pelajar tingkatan tiga yang diiktiraf terbaik oleh Lembaga Peperiksaan Malaysia (LPM) sekali gus calon OKU pertama menerima gelaran itu selepas memperoleh keputusan 5A 3B dalam dalam PMR yang diumumkan semalam.

Norhayu berkata selaku kanak-kanak istimewa, dia cukup bangga dan gembira menerima pengiktirafan itu serta berharap dapat terus mengekalkan prestasi terbaiknya demi mencapai cita-cita bergelar pensyarah.

"Saya sedar dengan penglihatan yang terhad ini saya tidak dapat bergerak aktif, namun itu tidak bermakna saya tidak mampu melakukan terbaik dalam pengajian, malah ketika ini saya cukup bersedia untuk berdepan cabaran," katanya ketika ditemui di Jabatan Pelajaran di sini, semalam.Sementara itu, bapa Norhayu, Sapri Tahir, 42, berkata kepintaran anak sulungnya itu menonjol sejak kecil lagi apabila dia lebih gemar bersendirian dan banyak membaca buku meskipun terpaksa meneliti perkataan satu persatu secara dekat


Tak sangka peroleh 8ACYBERJAYA: "Tulisan saya buruk. Saya takut subjek Bahasa Malaysia tak dapat A sebab pemeriksa kertas soalan tak boleh baca tulisan saya," kata pelajar Sekolah Seri Puteri, Najwa Mohammad Ashim, 15, yang tidak menyangka mampu memperoleh 8A dalam Penilaian Menengah Rendah (PMR), tahun ini.

Najwa yang bercita-cita menjadi doktor gigi, berkata berikutan masalah itu, dia hanya berharap memperoleh 7A 1B dalam peperiksaan itu.

"Memang saya berdebar-debar semasa melihat slip peperiksaan.

"Saya terkejut apabila mendapat A bagi subjek Bahasa Malaysia dan lebih gembira apabila tujuh lagi subjek, saya turut memperoleh A," katanya ketika ditemui di sekolah itu, semalam.Najwa yang tinggal di Tampin, Negeri Sembilan, berkata dia mengamalkan pembelajaran secara berkumpulan bagi membantunya lebih menguasai sesuatu subjek.

Berkat ulang kaji bersama

Oleh Mohd Roji Abdullah

BATU PAHAT: "Ahmad Fauzi sanggup menolak tawaran untuk melanjutkan pelajaran di sekolah berasrama penuh tiga tahun lalu hanya kerana tidak mahu berjauhan dengan kembarnya, Ahmad Fauzan. Ternyata keputusannya tidak sia-sia kerana mereka berdua mencapai keputusan cemerlang pada Penilaian Menengah Rendah (PMR).

"Jika Ujian Pencapaian Sekolah Rendah (UPSR) dulu, hanya Ahmad Fauzi mendapat 5A manakala kembarnya hanya mendapat 3A dan 2B, sekarang kedua-duanya mendapat 8A," kata Mohamadiah Abdul Rahman, bapa pasangan kembar itu ketika ditemui di Sekolah Tinggi Batu Pahat, semalam.

Mohamadiah yang bertugas sebagai guru di Sekolah Kebangsaan Sri Tengah di sini, berkata dia terharu dengan kejayaan dicapai pasangan kembar berkenaan yang jarang berpisah dan tidak pernah mengulang kaji pelajaran berasingan.

"Mereka sentiasa belajar bersama, itulah antara sebab seorang daripada mereka menolak tawaran belajar di sekolah berasrama penuh sebelum ini. Mereka selalu berkata, akan mencapai kejayaan bersama dan hari ini terbukti usaha bersama itu membuahkan hasil," katanya.Katanya, pasangan kembar berkenaan berhasrat mengikut jejak abang mereka yang kini belajar di Universiti Teknologi Mara (UiTM) Shah Alam.

Berguru dengan adik kembarKEPALA BATAS: "Saya tidak kisah walaupun berguru dengan adik sebab dia lebih pandai," kata Khadijah Ismail, 15, yang memperoleh 8A dalam peperiksaan Penilaian Menengah Rendah (PMR) yang diumumkan, semalam.

Kembar seirasnya, Siti Aishah Ismail, 15, memperoleh 9A. Mereka antara 70 pelajar Sekolah Menengah Kebangsaan Agama (SMKA) Al-Irshad di sini yang mencatatkan keputusan cemerlang dalam PMR daripada 151 pelajar menduduki peperiksaan itu tahun ini.

Khadijah berkata, dia dan kembarnya tinggal di asrama dan sering mengulang kaji bersama terutama ketika bangun jam 5 pagi.

"Belajar bersama lebih mudah sebab kami boleh bertukar pendapat dan dia menjadi 'guru' jika saya kurang faham. Kami memang mensasarkan 9A, tetapi adik lebih cemerlang," katanya yang mahu bergelar usahawan satu hari nanti.Khadijah memperoleh A dalam Bahasa Melayu, Bahasa Inggeris, Matematik, Sains, Sejarah, Geografi, Kemahiran Hidup Bersepadu, Pendidikan Islam kecuali Bahasa Arab (B).

Umairah istimewa

Oleh Shamsul Kamal Amarudin

IPOH: "Ketika peperiksaan Penilaian Menengah Rendah (PMR), guru pengawas ada bertanya sama ada saya memerlukan tambahan masa bagi menjawab soalan kerana kecacatan saya, tetapi saya menjawab tidak perlu. Guna masa biasa saja," kata Nor Umairah Ahmad Jamhari.

Nor Umairah, 15, yang menulis menggunakan kaki serta menyelak buku untuk membaca kerana kecacatan kedua-dua tangannya sejak lahir memperoleh 8A dalam peperiksaan PMR yang diumumkan semalam.

Sebelum ini dia pernah membuktikan kekurangan dirinya bukan penghalang untuk menjadi insan cemerlang apabila memperoleh 5A dalam Ujian Pencapaian Sekolah Rendah (UPSR).

Pelajar Sekolah Menengah Kebangsaan Raja Muda Musa di Teluk Intan itu adalah seorang daripada lima calon PMR orang kurang upaya (OKU) seluruh negara yang mencatat kejayaan A dalam semua mata pelajaran.Ketika belajar, dia menggunakan meja khas yang dipotong kakinya supaya berada dalam kedudukan sama paras dengan kerusi bagi membolehkannya selesa menulis atau melakukan pelbagai aktiviti pembelajaran menggunakan kaki

No comments:

www.norhisham.com

Tips Mengulangkaji Hari Peperiksaan

Mengimarahkan Bulan Ramadan

::Cemerlang Di IPT ::

LinkWithin