Sunday, March 9, 2008

Sekitar Pengumuman SPM 2007

13-3-2008Pecah rekod SPM

Oleh Hayati Ibrahim
ya_t@hmetro.com.my
PUTRAJAYA: Cuba bayangkan bagaimana seorang pelajar boleh memperoleh 21A dalam Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) 2007 yang keputusannya diumumkan, semalam.

Adakah dia mengulang kaji pelajaran berjam-jam setiap hari tanpa sebarang kegiatan riadah seperti anak muda lain yang gemar bersukan?

Pencapaian menakjubkan itu turut memecahkan rekod Nur Amalina Che Bakri yang mendapat 17 1A pada 2004.

Bagaimanapun, bagi Azali Azlan, 18, dari Sekolah Menengah Kebangsaan Agama (SMKA) Yan, Kedah, dia berpuasa, memakan buah kurma, minum madu dan susu sepanjang tempoh peperiksaan menjadi amalan utamanya.

Dia memperoleh 20 1A dan satu 2A mengatasi rekod Nur Amalina Che Bakri yang hanya memperoleh 17 1A.

Menurut Azali, dia mengambil 21 mata pelajaran bukan untuk memecahkan rekod, sebaliknya melakukan untuk kepuasan diri sendiri.

“Tujuan asal saya bukan untuk mengatasi mana-mana rekod, tapi saya buat untuk diri sendiri serta cikgu. Bagi saya, jika buat semata-mata untuk memecahkan rekod, ia tidak memberi apa-apa makna.

“Ini sebagai hadiah kepada semua guru saya,” katanya ketika ditemui selepas pengumuman pelajar cemerlang SPM di Kementerian Pelajaran di sini, semalam.

Azali mendapat 20 1A bagi mata pelajaran Bahasa Melayu, Bahasa Inggeris, Bahasa Arab Tinggi, Pendidikan Syariah Islamiah, Pendidikan Al-Quran dan Al-Sunnah, Biologi, Kimia, Fizik, Matematik Tambahan, Sejarah, Geografi, Perdagangan, Ekonomi Asas, Matematik Moden, Prinsip Akaun, Sains Asas, Pendidikan Seni, Pendidikan Islam, Tasawwur Islam dan Kesusasteraan Melayu.

Dia mendapat 2A dalam Bahasa Inggeris untuk Sains dan Teknologi.

Azali berkata, ketika membuat keputusan mengambil 21 mata pelajaran, guru banyak memberi nasihat dengan menerangkan kebaikan dan keburukannya jika mengambil banyak mata pelajaran.

“Cikgu tidak pernah cakap jangan (ambil 21 mata pelajaran), tapi cikgu menjelaskan kebaikan dan keburukannya. Ini kerana mereka bimbang saya tidak boleh menguasai semua mata pelajaran.

“Namun, saya percaya dengan diri sendiri, Saya percaya pada Tuhan. Alhamdulillah, cikgu banyak membantu. Mereka tolong dapatkan buku teks yang diperlukan. Itu sebab saya katakan ini (kejayaan) bukan untuk diri sendiri tapi untuk guru dan ibu bapa,” katanya.

Dia lebih banyak belajar sendiri dengan bantuan guru dan tidak menghadiri tuisyen di luar sekolah berikutan tinggal di asrama.

Anak ketiga dari lima beradik itu mendapat 9A dalam Penilaian Menengah Rendah (PMR), selain aktif dalam kegiatan sekolah, malah pernah dinobatkan sebagai Tokoh Nilam Kebangsaan 2007.

Anak pasangan guru, Azlan Othman, 51, dan Rozita Sanapi, 46, dari Tikam Batu, Kedah, itu berkata pendorong utama untuk belajar datang daripada kakak sulung yang ketika ini melanjutkan pelajaran dalam bidang perubatan di Cook Universiti, Ireland.

Ditanya mengenai resipi kejayaan dan cara belajar yang dilakukan hingga memperoleh keputusan cemerlang, dia berkata: “Saya belajar dengan sabar. Bagi saya dalam perjuangan mesti ada dugaan dan cabaran daripada Allah, jadi sebagai pelajar Islam adalah perlu bagi saya untuk sabar dengan dugaan kerana setiap kesusahan itu ada kesenangan.

“Cuma ketika musim peperiksaan, pengetua menyarankan saya makan kurma, minum madu dan susu, malah sebagai persediaan menghadapi peperiksaan saya berpuasa dari hari pertama peperiksaan hingga hari terakhir.

“Bagi saya, itu usaha terakhir yang boleh dilakukan selepas berusaha,” katanya yang bercita-cita menjadi profesor.

Azali juga mengakui pernah berputus asa, bagaimanapun menganggapnya sebagai satu dugaan yang perlu dihadapi sebelum mencapai kejayaan yang diingini.

“Pernah juga rasa tak boleh menguasai (mata pelajaran). Itulah dugaan yang saya alami sebenarnya. Untuk pulihkan keyakinan saya jumpa kaunselor, selain berbincang dengan ayah dan keluarga.

“Mereka banyak bagi kekuatan untuk saya. Biasanya ayah akan nasihatkan saya supaya melakukannya selagi ia bukan satu dosa. Kemudian, saya akan cuba bina keyakinan diri untuk meneruskan usaha,” katanya.


Utusan

Tekun punca Azali dapat 21 A


HEBAT... Pelajar cemerlang SPM 2007, Azali Azlan dari SMKA Yan, Kedah (kanan) dan Quek Khai Ren dari SMK Hwa Lian Mentakab, Pahang mengukir senyuman gembira atas kejayaan mereka memperoleh 21 A dan 16 A dalam semua mata pelajaran yang mereka ambil selepas pengumuman keputusan SPM/STAM di Kementerian Pelajaran, Putrajaya, semalam.– Gambar SAIFUL BAHARI ASHARI.


PUTRAJAYA 12 Mac – Pelajar cemerlang Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) 2007, Azali Azlan percaya kesabaran dan ketekunan belajar menjadi kunci kepada kejayaannya memperoleh keputusan 20 1A dan satu 2A dalam peperiksaan itu.

Menurut anak kelahiran Butterworth itu, sikap tersebut terbukti berjaya membina kekuatan dalaman dalam dirinya bagi menghadapi sebarang cabaran yang mendatang.

‘‘Dalam usaha mencapai kecemerlangan dalam peperiksaan SPM, saya menghadapi dugaan dan cabaran.

‘‘Sebagai seorang Islam, saya bersabar dengan setiap dugaan kerana setiap kesusahan itu ada kesenangannya,” kata pelajar Sekolah Menengah Kebangsaan Agama (SMKA) Yan, Kedah itu yang bercita-cita mahu menjadi profesor dalam bidang bioteknologi.

Ketika ditemui selepas Majlis Pengumuman Keputusan SPM 2007 oleh Ketua Pengarah Pelajaran, Datuk Alimuddin Mohd. Dom di sini hari ini, Azali memberitahu, dia tidak mempunyai jadual belajar yang lengkap seperti sesetengah pelajar lain.

‘‘Saya tidak pernah mempunyai jadual kerana kalau ada jadual saya akan berasa tertekan sebab perlu mengikutinya. Saya belajar apabila saya rasa ada semangat untuk belajar.

‘‘Tetapi semangat itu kita sendiri yang kena merangsangnya selalu,” kata Azali yang turut mendapat Anugerah Tokoh Nilam Kebangsaan 2007.

Azali mendapat 20 1A bagi subjek Bahasa Malaysia, Bahasa Inggeris, Sejarah, Matematik, Sains, Kesusasteraan Melayu, Geografi, Bahasa Arab Tinggi, Perdagangan, Prinsip Akaun, Ekonomi, Fizik, Kimia, Biologi, Tasawur Islam, Pendidikan Al-Quran & Sunnah, Syariah Islamiah, Seni Visual dan Pendidikan Islam.

Dia juga mendapat 2A untuk subjek English for Science and Technology.

Dia yang merupakan anak ketiga daripada lima beradik berkata, ayahnya seorang guru di Sekolah Menengah Kebangsaan Datuk Haji Abdul Kadir di Kepala Batas dan ibunya juga seorang guru.

Menurut Azali, ibunya mengajar subjek Kemahiran Hidup dan Katering di Sekolah Menengah Kebangsaan Haji Ahmad Badawi manakala bapanya mengajar subjek Kemahiran Hidup dan Sains Pertanian.

Pelajar cemerlang itu bagaimanapun berkata, keputusannya untuk mengambil 21 mata pelajaran pada SPM 2007 bukan kerana mahu mengatasi rekod SPM tahun-tahun sebelum ini.

‘‘Bagi saya, kalau saya buat untuk memecahkan rekod, ia sebenarnya tidak bermakna apa-apa,” katanya.

Menurutnya, dia mendapat keputusan lima A dalam Ujian Penilaian Sekolah Rendah (UPSR) dan sembilan A dalam Peperiksaan Menengah Rendah (PMR).

Sementara itu, calon yang memperoleh 16 1A iaitu Quek Khai Ren dari Sekolah Menengah Kebangsaan (SMK) Hwa Lian, Mentakab, Pahang berkata, kejayaannya dalam SPM adalah hasil daripada sokongan dan dorongan kedua-dua ibu bapanya serta tunjuk ajar guru.Utusan

19A hadiah Norlaila pada ibu bapa

JOHOR BAHRU 12 Mac – Kejayaan Norlaila Najwa Hasbullah, 17, memperoleh 19A dalam peperiksaan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) 2007 merupakan hadiah tidak ternilai bagi ibu bapanya, Kamariyah Kasnin, 43, dan Hasbullah Sanusi, 44.

Menurut Kamariyah, beliau tidak pernah memaksa anak sulungnya itu mengambil banyak subjek dalam SPM lalu sebaliknya ia adalah keputusan pelajar itu sendiri.

Malah sebelum keputusan diumumkan hari ini, Kamariyah berkata, beliau telah menasihat anaknya agar bersedia menerima apa sahaja keputusan dengan hati terbuka.

“Berbekalkan nasihat itu, Norlaila Najwa yang gagal mencapai sasaran peribadi tetap menerima keputusan dengan tenang. Beliau adalah seorang yang keras hati sejak kecil lagi sebab kalau beliau kata nak sesuatu, beliau akan buat sehingga berjaya,” katanya.

Dalam keputusan SPM 2007 yang diumumkan hari ini, Norlaila Najwa dari Sekolah Menengah Kebangsaan (SMK) Gelang Patah mencatat kejayaan manis apabila meraih 19A.

Kamariyah yang merupakan guru mata pelajaran Kimia sekolah itu berkata, sebagai ibu beliau hanya memberi dorongan dan semangat dan kecerdasan anaknya itu dapat dilihat sejak tahun tiga apabila Norlaila Najwa terus melompat ke tahun lima sewaktu sekolah rendah.

Beliau berkata, anaknya mendapat 5A dalam Ujian Pencapaian Sekolah Rendah (UPSR) dan 8A pada Penilaian Menengah Rendah (PMR).

Kata Kamariyah, anaknya pernah mendapat tawaran belajar di Maktab Rendah Sains MARA bagaimanapun Norlaila Najwa menolak tawaran itu kerana lebih selesa belajar di sekolah biasa.

“Semua jadual belajar, beliau buat sendiri jadi saya dan suami hanya memantau sahaja. Sebenarnya beliau juga aktif dalam persatuan sekolah dan gemar melukis,” katanya.

Jelas Kamariyah, beliau dan suami sentiasa menggelak untuk mengajar mata pelajaran kimia dalam kelas yang diduduki Norlaila Najwa.


Kecemerlangan kakak pendorong Farah

MUAR 12 Mac – Kecemerlangan yang dicapai oleh kakak menjadi pendorong buat pelajar Sekolah Menengah Sains Muar, Tanjung Agas di sini, Farah Izzaty Abdullah Thani untuk muncul antara tiga pelajar cemerlang di Johor dalam peperiksaan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) 2007 yang diumumkan hari ini.

Farah Izzaty, 18, yang memperoleh 1A dalam semua 12 mata pelajaran yang diambilnya berkata, beliau menjadikan kakaknya, Ameera, 19, yang menjadi pelajar cemerlang di Sekolah Menengah Kebangsaan (SMK) Kompleks Sultan Abu Bakar, Gelang Patah dengan memperoleh 7 1A dan 5B, tahun lalu.

“Saya menganggap kakak sebagai idola saya dan dia banyak membantu saya dari segi dorongan dan motivasi dan dia juga mahu saya menjadi lebih baik daripadanya. Selain itu, saya juga banyak mendapat tunjuk ajar dan semangat daripada ibu dan ayah, guru-guru serta rakan sekelas,” katanya kepada pemberita di sini hari ini.

Farah Izzaty yang menetap bersama keluarga di Kuaters Kerajaan, Kompleks Sultan Abu Bakar di Gelang Patah diumumkan sebagai antara tiga pelajar cemerlang SPM 2007 seluruh Johor oleh Pemangku Pengarah Pelajaran negeri, Ramlan Sariman di Sekolah Tinggi Batu Pahat hari ini.

Dalam peperiksaan SPM tersebut, beliau memperoleh 1A dalam semua 12 mata pelajaran iaitu Bahasa Melayu, Bahasa Inggeris, Fizik, Kimia, Biologi, Matematik Tambahan, Matematik Moden.

Selain itu, mata pelajaran yang diambil beliau ialah Agama Islam, Sejarah, Prinsip Akaun, Tasawur Islam dan English for Science Technology (EST).


Pelajar buta lulus cemerlang

KUCHING 12 Mac - Seorang ibu kepada pelajar cacat penglihatan, Hii Lu Ping, 53, tidak menyangka anaknya akan lulus dengan cemerlang apabila memperoleh A untuk semua mata pelajaran yang diambil dalam peperiksaan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) 2007.

Anaknya Loh Wei Siong, 17, pelajar Sekolah Menengah Kebangsaan (SMK) Batu Lintang di sini berjaya memperoleh 6 A1 dan 2 A2.

Dia mendapat A1 dalam subjek Bahasa Melayu, Pengetahuan Moral, Sejarah, Matematik, Sains dan Perdagangan manakala A2 dalam subjek Bahasa Inggeris dan Kesusasteraan Melayu.

''Saya terkejut dengan pencapaian anak saya dan merasa amat gembira serta bersyukur dengan kejayaannya,'' kata Lu Ping ketika ditemui di SMK Batu Lintang di sini hari ini.

Anak penjual pasu yang tidak dapat melihat sejak kecil ini berjaya membuktikan kekurangan tersebut bukan penghalang baginya untuk lulus cemerlang dalam peperiksaan itu.

Sementara itu, Wei Siong memberitahu, formula kejayaannya adalah melakukan persediaan lebih awal dengan mengulang kaji pelajaran secara konsisten selain berdoa kepada Tuhan.

Dalam pada itu, katanya, dia turut mengadakan ulang kaji bersama rakan-rakan secara berkumpulan dan tidak memaksa diri belajar sekiranya merasa penat.

''Saya amat gembira dengan kejayaan ini dan berasa bangga dapat menunjukkan keputusan ini kepada ibu bapa, guru-guru dan rakan-rakan yang banyak membimbing saya,'' kata anak bongsu daripada tiga adik-beradik ini.

Wei Siong yang meminati jurusan undang-undang berkata, dia akan menyambung pelajarannya ke peringkat universiti sekiranya diberi peluang untuk berbuat demikian.


Dua sahabat baik dapat 13 A

SEREMBAN 12 Mac – Dua sahabat baik yang saling menjadi mentor kepada satu sama lain mencatat kejayaan cemerlang dalam peperiksaan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) 2007 yang diumumkan hari ini.

Nur Atiqah Sahari dan Herda Farhana Sukhirman bekas pelajar Sekolah Menengah Kebangsaan Agama Sheikh Haji Mohd Said, di sini mendapat 13A dalam semua mata pelajaran yang diambil termasuk subjek tambahan, Prinsip Akaun.

Kedua-duanya yang berasal dari Negeri Sembilan berkawan rapat sejak belajar dalam kelas yang sama di Tingkatan 3 dan mereka sering memberi motivasi kepada satu sama lain untuk cemerlang dalam pelajaran.

Selain mempunyai cita-cita yang sama iaitu untuk menjadi doktor, mereka juga merupakan pelajar yang sering cemerlang di sekolah tersebut dan turut aktif dalam kegiatan kokurikulum termasuk berpidato.

Menurut Nur Atiqah, anak kepada bekas pensyarah dan guru, walaupun terpaksa ‘berpisah’ selepas Peperiksaan Menengah Rendah (PMR) kerana berpindah ke kelas lain mereka tetap saling bertemu untuk belajar bersama dan berkongsi pendapat.

“Kalau ada apa-apa yang tidak faham dalam kelas saya tahu siapa yang harus dirujuk iaitu Herda begitu juga dengan dia. Kami turut saling bertukar nota dan pandangan dengan rakan lain.

“Apabila berbincang antara satu sama lain setiap perkara dalam sesuatu subjek itu akan lebih mudah diingat dan difahami,” kata Nur Atiqah yang berasal dari Negeri Sembilan.

Bercakap tentang resipi kejayaannya, menurut Nur Atiqah anak bongsu dari empat adik beradik ini, selain belajar berkumpulan dan berdisiplin dalam menguruskan masa, dia juga mempercayai keikhlasan dalam belajar.

“Selain belajar bersama, saya dan Herda serta rakan-rakan lain juga sering mengadakan solat hajat di sekolah.

‘‘Saya percaya jiwa yang bersih dan tenang akan memudahkan saya memahami semua ilmu yang dipelajari,” katanya yang ditemani ibu bapa dan Herda ketika mengambil keputusan tersebut di sekolah hari ini.

Bagi Herda pula, anak sulung kepada pasangan arkitek dan guru itu berkata, kejayaan mencapai 13A itu adalah di luar jangkaannya sama sekali.

“Dalam peperiksaan percubaan sebelum ini memang tidak pernah pun dapat keputusan seperti ini dan sekarang memang agak terkejut tetapi amat bersyukur. Ini adalah kejayaan berkat pengorbanan ibu bapa, rakan-rakan dan guru-guru di sekolah, '' katanya.

Memberitahu tentang rancangan masa depan, kedua-duanya juga sepakat untuk melanjutkan pelajaran dalam jurusan perubatan di universiti tempatan atau luar negara.

“Saya berhasrat untuk memohon memasuki program Matrikulasi di mana-mana universiti tempatan sebelum berusaha lagi bagi membolehkan saya melanjutkan pelajaran dalam jurusan perubatan,” kata Herda.

Pelajar Melayu tunggal sekolah Cina dapat 11A

BUKIT MERTAJAM 12 Mac - Cabaran menjadi satu-satunya pelajar Melayu di kalangan 618 calon yang menduduki peperiksaan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) di sebuah sekolah menengah kebangsaan Cina tidak menghalang Abdul Basit Salim, (gambar) 18, untuk memperolehi 11 1A.

Bekas pelajar Sekolah Menengah Jenis Kebangsaan (SMKJK) Jit Sin di sini berkata, kelebihannya bertutur dalam bahasa Mandarin turut memecahkan tembok antara Melayu dan Cina.

"Kalau dulu memang sukar untuk bina hubungan persahabatan tetapi lama-kelamaan, saya semakin diterima di kalangan kawan-kawan malah berjaya membentuk satu kepercayaan antara mereka," katanya yang merupakan anak kedua daripada lima adik-beradik.

Tambahnya, walaupun mempelajari bahasa Mandarin sejak berusia enam tahun sehingga tamat persekolahan, ia bukanlah sesuatu yang mudah seperti yang disangkakan.

''Kebanyakan orang berfikir saya belajar Mandarin sejak kecil jadi mudah apabila saya memasuki sekolah rendah atau menengah bila hendak berbual atau bergaul tetapi ia tidaklah semudah itu.

"Kadang-kadang saya masih lagi merasa kekok terutamanya bila melawat ke sekolah lain untuk perlawanan bola sepak," katanya.

Ujar Abdul Basit, kesemua adik-adiknya dimasukkan ke sekolah Cina sejak tadika sehingga tamat sekolah.

Abang sulungnya yang juga merupakan bekas pelajar sekolah yang sama, kini melanjutkan pelajaran di Perancis dalam bidang perakaunan di bawah biasiswa Petronas.

''Mak dan abah pernah beritahu mereka masukkan kami adik-beradik ke sekolah Cina sebab antara banyak perkara yang mereka boleh bagi, mereka tidak dapat nak beri kami bahasa Mandarin dan ia hanya boleh dipelajari di sekolah," kata Abdul Basit.

Ketika ditanya mengenai jadual pembelajarannya, Abdul Basit memberitahu dia tidak mempunyai jadual khusus tetapi gemar mengulang kaji pelajaran sementara menunggu siaran langsung perlawanan bola sepak pasukan kegemarannya, Real Madrid.

Selain itu, beliau turut membaca buku cerita atau novel bahasa Mandarin, menonton berita Warta Mandarin di samping mendengar lagu Cina.

Abdul Basit yang ingin melanjutkan pelajarannya dalam bidang kejuruteraan di Jepun.

Sementara itu, seorang lagi pelajar sekolah terbabit tidak menjadikan kecacatannya sebagai penghalang memperoleh 12 1A dalam SPM yang lalu dan berkecimpung dalam sukan bola keranjang.

Wong Kia Fu, 18, berkata, dia memakai kaki palsu di kaki kirinya sejak lahir kerana anggota badannya itu lebih pendek daripada kaki kanan.

Ujarnya, walaupun begitu dia tidak pernah merasakan dirinya cacat dan perlu menagih simpati dalam apa juga perkara yang dilakukan.


6,247 calon dapat gred A semua pelajaran


Sebahagian pelajar-pelajar Sekolah Menengah Alam Shah, Putrajaya meraikan kejayaan dalam Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) semalam.


PUTRAJAYA 12 Mac – Sejumlah 6,247 calon memperoleh gred A dalam semua mata pelajaran dalam Peperiksaan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) 2007 yang diumumkan hari ini.

Ketua Pengarah Pelajaran Datuk Alimuddin Mohd. Dom berkata, pencapaian itu menunjukkan peningkatan berbanding keputusan 2006 apabila seramai 5,685 calon memperoleh A dalam semua mata pelajaran.

Menurut beliau, pada keseluruhannya, pencapaian SPM sangat membanggakan apabila 382,286 calon berjaya mendapat sijil berbanding 358,060 pada 2006.

“Dalam kumpulan pelajar cemerlang itu, seramai 1,704 calon berjaya mendapat 1A dalam semua mata pelajaran berbanding 1,280 calon tahun sebelumnya.

“Dalam kalangan calon istimewa, seramai 189 (53.2 peratus) daripada 355 calon berjaya mendapat sijil SPM berbanding 176 (60.5 peratus) daripada 291 calon tahun 2006,” katanya.

Beliau berkata demikian pada sidang akhbar mengumumkan keputusan SPM 2007 di sini, hari ini.

Pada 2007, seramai 439,255 calon mendaftar untuk menduduki peperiksaan itu.

Ia membabitkan calon sekolah Kementerian Pelajaran (386,265 calon), calon sekolah kerajaan negeri dan badan tajaan tertentu (14,672), calon swasta (10,687) dan calon persendirian (27,631).

Alimuddin berkata, bagi calon sekolah Kementerian Pelajaran, seramai 341,032 orang mendapat sijil SPM berbanding 319,670 orang pada 2006 iaitu meningkat 1.5 peratus.

Beliau berkata, daripada jumlah itu, kira-kira 892 orang mendapat semua A1 berbanding 917 orang pada 2006.

“Seramai 58,519 calon sekolah kementerian berjaya mendapat sekurang-kurangnya 6C bagi semua mata pelajaran yang diduduki dalam SPM berbanding 57,015 tahun 2006. Kira-kira 2,911 calon gagal dalam semua mata pelajaran yang diduduki berbanding 2,823 calon pada tahun 2006,” katanya.

Sementara itu, Alimuddin memberitahu, bagi calon Sijil Tinggi Agama Malaysia (STAM) pula seramai 3,341 daripada 4,920 calon yang menduduki peperiksaan itu memperoleh sijil STAM.

Menurutnya, jumlah tersebut turun sedikit berbanding pada 2006 iaitu 3,574 orang.

“Jumlah pelajar cemerlang dalam STAM 2007 adalah seramai 170 berbanding 178 calon tahun sebelumnya,” katanya.

KOAMO

Dua sahabat peroleh 13 1A


NUR ATIQAH (kiri) dan Herda dari SMKA Sheikh Haji Mohd Said menunjukkan slip keputusan SPM masing-masing dengan 13 1A di Seremban semalam.


SEREMBAN - Sering belajar bersama dan memberi sepenuh tumpuan di dalam kelas menjadi kunci kejayaan dua sahabat yang mencatat keputusan cemerlang dalam peperiksaan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) 2007 yang diumumkan semalam.

Mereka dari Sekolah Menengah Kebangsaan Agama Sheikh Haji Mohd Said, Herda Farhana Sukhirman, 18, dan Nur Atiqah Ramli, 18, mendapat keputusan 13 1A pada peperiksaan itu.

Herda yang nyata puas dengan keputusan itu berkata, beliau bersyukur kerana usahanya selama ini membuahkan hasil dengan mendapat keputusan cemerlang.

"Antara resipi kejayaan ini adalah sentiasa menumpukan perhatian di dalam kelas dan selalu mengulangkaji bersama rakan-rakan. Selain itu, saya juga sering berdoa serta mendapat dorongan daripada ibu bapa.

"Rakan-rakan juga selalu bertanya kepada saya mengenai subjek-subjek yang dipelajari sekali gus memberi kelebihan kepada saya untuk memahami apa yang dipelajari dengan lebih mendalam,'' katanya ketika ditemui di sini semalam.

Tambah Herda yang ingin menjadi doktor pada satu hari nanti, rajin bertanya dan menjadikan guru sebagai tempat rujukan amat penting untuk melakar kejayaan.

Katanya, belajar dengan hati yang ikhlas turut memainkan peranan mendapat keputusan cemerlang kerana lebih mudah memahami apa yang diajar oleh guru-guru.

Sementara itu, rakannya, Nur Atiqah, yang tidak menyangka sama sekali akan mendapat keputusan cemerlang tetap bersyukur dengan kejayaan itu.

"Pengurusan masa amat penting dalam membahagikan masa belajar serta bergiat aktif dalam ko-kurikulum.

"Saya juga bertuah kerana mempunyai rakan-rakan yang ingin mengulang kaji bersama serta guru-guru yang tidak kenal erti jemu dalam memastikan para pelajar dididik dengan baik,'' katanya.


Syukur solat hajat bersama termakbul


MOHAMMAD IKHWAN (kiri) dan Mohammad Khairulanam (tengah) melihat slip keputusan SPM Ahmad Afiq di SM Sultan Abdul Halim, Jitra semalam.


JITRA - Tiga sahabat karib berjaya mendapat keputusan cemerlang 1A dalam 10 mata pelajaran aliran sains tulen selepas keputusan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) diumumkan semalam.

Ketiga-tiga mereka dari Sekolah Menengah (SM) Sultan Abdul Halim di sini merupakan antara pelajar cemerlang di sekolah berasrama penuh itu.

Ahmad Afiq Che Johari, Mohammad Ikhwan Ishak, Mohammad Khairulanam Azeman, 17, sepakat memberitahu, mereka mengamalkan bersolat hajat sebelum mengulang kaji pelajaran pada waktu malam.

Kata Mohammad Khairulanam, walaupun mereka mengulang kaji pelajaran secara berasingan, tetapi amalan solat hajat dilakukan bersama.

"Kami satu kelas dan sama-sama jadi pengawas, disebabkan berlainan bilik asrama kami terpaksa mengulang kaji pelajaran secara berasingan," jelasnya yang bercita-cita menjadi seorang doktor.

Ahmad Afiq yang membina impian melanjutkan pelajaran di luar negara dan menjadi jurutera kimia berkata, memberi tumpuan sepenuhnya di dalam kelas juga penting.

Mohammad Ikhwan pula yang membina impian menjadi seorang doktor berharap mereka bertiga dapat melanjutkan pelajaran bersama di luar negara.

Utusan online

Pelajar cemerlang mahu jadi pakar bedah

ALOR GAJAH 12 Mac - Walaupun bersekolah di luar bandar yang serba kekurangan berbanding di bandar, ia tidak menghalang Abdullah Muhaimin Amran untuk mengejar impian menjadi seorang pakar bedah jantung satu hari nanti.

Abdullah Muhaimin yang merupakan pelajar Sekolah Menengah Kebangsaan (SMK) Ghafar Baba di sini memperolehi 1A dalam 11 mata pelajaran yang diambil iaitu Bahasa Melayu, Bahasa Inggeris, Pengajian Islam, Sejarah, Sains, Fizik, Biologi, Kimia, Matematik, Matematik Tambahan dan English for Science and Technology.

Menceritakan kejayaannya mendapat A dalam 11 mata pelajaran yang diambil, Abdullah Muhaimin berkata, dia sentiasa memberi tumpuan penuh ketika guru mengajar di dalam kelas dan pada masa yang sama tetap bersosial bersama rakan sebaya apabila ada masa terluang.

‘‘Setiap hari saya akan mengulangkaji pelajaran, seperti rakan-rakan lain namun saya mengamalkan kualiti berbanding kuantiti masa belajar kerana tidak guna peruntukan masa yang lama untuk belajar tetapi tiada fokus,” katanya kepada Utusan Malaysia di sini hari ini.

Selain itu, kata pelajar tersebut, salah satu faktor kejayaannya meraih gred cemerlang dalam semua mata pelajaran yang diambil adalah hasil kerja keras dan komitmen bersungguh-sungguh oleh para guru di sekolah itu.

‘‘Saya percaya untuk mendapat keputusan peperiksaan yang cemerlang bukan faktor sekolah tetapi kesungguhan kita dan komitmen guru di sekolah itu sendiri.

‘‘Tidak semestinya kalau kita dapat belajar di sekolah terbaik di bandar, ia akan membantu kita mendapat keputusan cemerlang dan tidak semestinya belajar di luar bandar, kita akan ketinggalan, semuanya bergantung kepada kehendak kita sendiri,” kata anak sulung daripada lima beradik itu.

Menurut Abdullah Muhaimin, dia merancang untuk melanjutkan pelajaran di salah sebuah sekolah perubatan di Dublin bagi merealisasikan cita-citanya sebagai pakar bedah jantung apabila dewasa kelak.

Sementara itu, bapanya, Amran Sharif, 42, seorang guru matematik di Sungai Udang, berkata, dia tidak mendesak atau bersikap terlalu tegas terhadap anaknya bagi mendapatkan keputusan cemerlang dalam peperiksaan.

Pantau

‘‘Namun, saya akan pantau aktiviti hariannya, jika dia terlalu banyak bermain dan leka, saya akan ingatkan dia tentang tanggungjawabnya.

‘‘Alhamdulillah, sebagai anak yang sulung, Abdullah Muhaimin tidak pernah ingkar dengan arahan ibu bapanya,” katanya.

Katanya, cara didikan dan perhatian besar ibu bapa di rumah amat mempengaruhi anak-anak untuk tekun belajar selain didikan yang diterima di sekolah.

Selain itu, seorang lagi pelajar cemerlang di kawasan luar bandar, M. Jeshvi dari Sekolah Menengah Kebangsaan Datuk Haji Talib Karim di sini, berkata, kejayaannya mendapat 1A untuk 10 mata pelajaran banyak dibantu dari kerja ulang kaji dan latih tubi setiap hari.

‘‘Saya banyak menumpukan usaha membuat latihan latih tubi dan tidak jemu berjumpa guru untuk membuat rujukan selain bantuan kelas tambahan di luar sekolah.

‘‘Pada saya untuk meraih gred peperiksaan yang baik, tidak perlu terlalu serius dan paksa diri untuk belajar sebaliknya fokus untuk belajar perlu ada dalam diri setiap pelajar, kalau tiada tumpuan, tidak guna belajar berjam-jam tetapi langsung tidak faham apa yang dibaca,” katanya yang bercita-cita menjadi jurutera pada masa depan


No comments:

www.norhisham.com

Tips Mengulangkaji Hari Peperiksaan

Mengimarahkan Bulan Ramadan

::Cemerlang Di IPT ::

LinkWithin